Kerajaan Setuju Laksana Bayaran Masuk Kenderaan Singapura - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Setuju Laksana Bayaran Masuk Kenderaan Singapura

Diterbitkan: Rabu, 16 Julai 2014 10:20 PM

Datuk Seri Najib Tun Razak bersama Tan Sri Muhyiddin Yassin (kiri) dan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika menaiki bas percuma bandaraya Johor Baharu pada majlis pelancaran perkhidmatan bas itu di Persada Johor Baharu pada Rabu. -fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHARU: Kerajaan bersetuju untuk melaksanakan caj Permit Masuk Kenderaan (VEP) ke atas kenderaan asing dari Singapura yang memasuki Johor, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kadar bayaran dan tarikh penguatkuasaan VEP akan diumumkan dalam masa terdekat.

Katanya beliau telah meminta kerajaan negeri Johor memberikan notis kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berhubung pelaksanaan VEP.

"Sebahagian daripada hasil kutipan itu akan kita kongsi dengan kerajaan negeri Johor," kata Najib, yang juga Menteri Kewangan, ketika berucap sebelum majlis berbuka puasa dengan rakyat Johor di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada di sini, Rabu.

Beliau berkata keputusan itu juga telah dimaklumkan kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar, yang dipertanggungjawabkan menjaga Unit Perancang Ekonomi (EPU).

Terdahulu, Perdana Menteri menghadiri taklimat pembangunan negeri selama lebih sejam bagi mendapatkan maklumat mengenai pelan dan pelaksanaan kerajaan negeri terutama akujanji yang dijanjikan pada Pilihanraya Umum ke-13, tahun lepas.

Turut hadir ialah Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Abdul Aziz Kaprawi, yang ditemui selepas taklimat itu, berkata pelaksanaan bayaran VEP itu tidak melibatkan kenderaan asing dari Thailand di sempadan utara Semenanjung.

"Kemungkinan kita ambil pendekatan dua hala antara Malaysia dan Singapura kerana hanya Singapura sahaja yang mengenakan bayaran ke atas kereta berpendaftaran Malaysia sedangkan negara-negara lain tidak mengenakan bayaran," kata Aziz.

Sebelum ini, kerajaan negeri Johor mencadangkan kepada Kerajaan Pusat untuk mengenakan bayaran VEP sebanyak RM20 sehari bagi kenderaan Singapura yang memasuki negara ini melalui Tambak Johor dan Lebuh Raya Laluan Kedua.

Daripada jumlah itu, RM5 diserahkan kepada kerajaan negeri untuk penyelenggaraan jalan raya di negeri itu.

Dalam pada itu, Singapura turut meningkatkan kadar bayaran VEP ke atas kereta berpendaftaran asing daripada S$20 (RM51.40) kepada S$35 (RM90) sehari berkuat kuasa 1 Ogos ini.
Tags / Kata Kunci: Permit Masuk Kenderaan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan