SACC Rai Anak-Anak Yatim Teratak Nur Barakah - Berita Semasa | mStar

SACC Rai Anak-Anak Yatim Teratak Nur Barakah

Diterbitkan: Isnin, 14 Julai 2014 3:00 AM

Pihak SACC turut menyampaikan sumbangan barangan kepada anak-anak yatim Teratak Nur Barakah.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) menceriakan anak-anak yatim Teratak Nur Barakah dengan meraikan mereka pada majlis berbuka puasa baru-baru ini.

Seperti tahun sebelum ini, SACC sememangnya tidak pernah lupa untuk berkongsi kemeriahan Ramadan bersama golongan kurang bernasib baik.

Kali ini, SACC bersama kanak-anak Teratak Nur Barakah berbuka puasa dan  menyampaikan sumbangan barangan kepada anak-anak yatim ini.

Teratak Nur Barakah yang terletak di Seksyen 24 Shah Alam ini memberi perlindungan kepada anak-anak yatim, yatim piatu, fakir, miskin dan asnaf zakat.

Pengurus Teratak Nur Barakah, Solehah Abu Hassan berkata, pihaknya berterima kasih kepada pihak SACC di atas majlis ini. 

"Sudah pasti anak-anak ini gembira dengan dengan sumbangan dan majlis ini. 

"Rezeki kami mencurah-curah, lebih-lebih lagi dalam bulan puasa ini. Apa yang penting mereka tidak melakukan pembaziran dan sedar bahawa masih ada orang lain lagi yang hidup susah berbanding kita semua.

"Keadaan di Gaza turut mendapat perhatian anak-anak ini dan dari situ mereka boleh belajar erti kehidupan sebenar. Apa itu erti susah," jelas Solehah kepada mStar Online.Sementara itu, Teratak Nur Barakah kini menempatkan seramai 21 orang kanak-kanak yang berumur 12 tahun ke bawah.

"Sebelum ini jumlah semuanya 50 orang tetapi berkurangan sekarang selepas mereka ke sekolah menengah.

"Selepas umur itu, mereka akan dihantar ke rumah kebajikan remaja atau ke sekolah yang mempunyai asrama seperti sekolah tahfiz atau agama, bagaiamnapun mereka masih lagi di bawah tanggungjawab kami," jelasnya.

Selain itu, pada majlis itu juga, SACC melancarkan Tabung Bantuan Palestin bagi meringankan beban mangsa perang di Semenanjung Gaza. 

Tags / Kata Kunci: teratak nur barakah , anak yati , sacc
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan