Penggunaan Vaksin Denggi Selepas 2016 - Dr Subramaniam - Berita Semasa | mStar

Penggunaan Vaksin Denggi Selepas 2016 - Dr Subramaniam

Diterbitkan: Ahad, 13 Julai 2014 5:13 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA KUBU BAHARU: Penggunaan vaksin untuk mencegah penyakit denggi di Malaysia dijangka bermula pada 2016, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam.


Beliau berkata, tempoh dua tahun itu adalah disebabkan kementeriannya akan mengkaji semula data yang diperoleh berkaitan vaksin berkenaan.

"Vaksin itu hanya boleh digunakan secara umum bermula 2016. Kita (Kementerian Kesihatan) akan menggunakan tempoh ini untuk mengkaji balik data yang diperoleh," katanya kepada pemberita selepas melancarkan program Kesihatan Masyarakat India 1Malaysia di SJK(T) Kuala Kubu Baharu, di sini, Ahad.

Beliau berkata, setakat ini vaksin itu didapati hanya memberi kawalan sebanyak 56 peratus sahaja.

"Kalau kita lihat pada kawalan vaksin itu terhadap empat stereotaip iaitu DEN-1, DEN-2, DEN-3 dan DEN-4, kawalan untuk DEN-2 tidak memuaskan iaitu hanya sekitar 35 peratus. Itu adalah antara sebab kita perlu analisis data kajian itu supaya dapat membuat satu keputusan yang baik," katanya.

Kelmarin, sebuah syarikat swasta mengumumkan bahawa vaksin denggi yang dinanti-nantikan itu akan berada di pasaran beberapa buah negara.

Dr Subramaniam berkata, jika vaksin itu berada dalam kawalan 80 peratus, barulah ia boleh diberi kepercayaan yang tinggi untuk kegunaan awam.

Sehubungan itu, kementeriannya tidak mahu terlalu begantung harap dengan vaksin itu sebaliknya akan terus melakukan aktiviti pengawalan secara keseluruhan.

Beliau menggesa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan orang ramai untuk menjaga kebersihan di kawasan perumahan terutamanya kawasan titik panas denggi.

"Kementerian Kesihatan tidak membersihkan sampah...Jadi kita mahu pihak berkuasa tempatan menjalankan kerja mereka dengan betul, bertanggungjawab supaya mereka dapat memastikan pembuangan sisa pepejal dilakukan dengan baik dan kebersihan kawasan sekitar diberi keutamaan," katanya.

Tags / Kata Kunci: vaksin , denggi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan