Mercy Malaysia Hantar Pasukan Ke Semenanjung Gaza - Berita Semasa | mStar

Mercy Malaysia Hantar Pasukan Ke Semenanjung Gaza

Diterbitkan: Jumaat, 11 Julai 2014 1:08 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: MERCY Malaysia bersedia menghantar pasukan ke Semenanjung Gaza, sebagai tindak balas terhadap krisis kemanusiaan ekoran serangan udara besar-besaran oleh rejim Israel, sejak awal minggu ini.

Pasukan itu akan menyediakan bekalan perubatan termasuk ubat-ubatan penting, peralatan jahitan pembedahan, peralatan pakai buang perubatan ke hospital tempatan dan pusat perubatan.

"MERCY Malaysia akan bekerjasama dengan rakan kongsi jangka panjang tempatan Al-Emaar Society, El-Wafa Rehabilitation Team dan Palestinian Orphans Home Association untuk memberi bantuan perubatan yang diperlukan serta menilai keperluan lain penduduk yang terjejas, seperti makanan dan makanan.

"Penyelaras Negara MERCY Malaysia Dr Khamis Elessi telah menyaksikan bedilan bertubi-tubi dan serangan udara yang semakin meningkat sejak Isnin dan tiada tanda berhenti," katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Oleh kerana, keadaan semakin meruncing, MERCY Malaysia memaklumkan ia juga telah mengaktifkan "Palestin Relief Fund" dan akan bekerjasama dengan Media Prima Bhd untuk mengutip dana buat penduduk yang terjejas di Semenanjung Gaza.

Ia juga menggesa rakyat Malaysia untuk menyokong usaha menyediakan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

"Penduduk Palestin dianggarkan sebanyak 1,816,379, kini sedang diserang Israel sejak Isnin (7 Julai 2014). 'Operation Protective Edge' dilancarkan oleh Angkatan Pertahanan Israel terhadap Semenanjung Gaza.

"... lebih daripada 440 serangan udara, meriam dan roket dalam tempoh 24 jam yang telah membunuh rakyat Palestin (2/3 daripada mereka adalah wanita dan kanak-kanak di bawah umur 15 tahun) dan lebih 500 orang telah cedera," menurut Mercy Malaysia.

Mereka yang ingin menderma dinasihatkan menulis cek atau mendepositkan wang ke dalam akaun bank atas nama MERCY Malaysia seperti berikut.

BANK: Maybank

Nama Akaun: MERCY Humanitarian Fund

Nombor Akaun: 5621 7950 4126

Swift Code: MBBEMYKLA

BANK: CIMB

Nama Akaun: MERCY Malaysia

Nombor Akaun: 1424 0006561 05 3

Swift Code: CIBBMYKL

BANK: RHB Bank

Nama Akaun: Malaysian Medical Relief Society

Nombor Akaun: 2122 730 000 9257

Swift Code: RHBBMYKL


Tags / Kata Kunci: Gaza
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan