Anak Gajah Tiga Bulan Ditangkap Di Lanchang - Berita Semasa | mStar

Anak Gajah Tiga Bulan Ditangkap Di Lanchang

Diterbitkan: Jumaat, 11 Julai 2014 6:21 PM

(Ubah saiz teks)

TEMERLOH: Seekor anak gajah jantan berusia tiga bulan ditangkap oleh anggota Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan di tepi hutan berhampiran Ladang Lanchang, di sini, Khamis.

Menurut Ketua Unit Konservasi Gajah Kebangsaan Nasaruddin Othman, anak gajah dianggar seberat 98 kilogram itu ditangkap ketika sedang merayau di tepi hutan dekat ladang itu pada pukul 12.30 tengahari.

"Setelah mendapat maklumat, kita telah menghantar sepasukan anggota dan berjaya menangkap gajah itu sebelum dibawa ke Pusat Pemuliharan Gajah di Kampung Kuala Gandah, Lanchang kira-kira pukul 6.20 petang semalam menggunakan sebuah lori khas," katanya ketika dihubungi di sini.

Anak gajah berumur tiga bulan itu kata Nasaruddin dipercayai tersesat setelah terpisah dengan ibunya.

Beliau tidak menolak kemungkinan gajah itu daripada kumpulan lima ekor gajah liar yang pernah menceroboh masuk ke perkampungan Desa Bakti Batu Tujuh Jalan Karak minggu lepas.

"Anak gajah tersebut kini diasingkan dengan gajah-gajah lain dan dijaga khas oleh dua anggota pakar penjagaan dan pemuliharaan gajah secara bergilir gilir dengan diberi minum susu tepung sebanyak 16 liter sehari," katanya.

Nasaruddin berkata, tumpuan perlu diberikan kepada anak gajah itu kerana ia masih kecil.


Tags / Kata Kunci: Lanchang
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan