Pesakit JE Ammar Muqrish Dipindah Ke Wad Biasa - Berita Semasa | mStar

Pesakit JE Ammar Muqrish Dipindah Ke Wad Biasa

Diterbitkan: Isnin, 7 Julai 2014 4:58 PM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Muhammad Ammar Muqrish Zulkifli, 12, yang dijangkiti virus Ensefalitis Jepun (JE) akan dipindahkan ke wad biasa dalam tempoh dua hari lagi bergantung keadaan kesihatannya.

Ibunya Haniza Ayub, 40, berkata anaknya itu masih dirawat di Unit Rawatan Kardiologi (CCU) sebuah hospital swasta di Bayan Lepas, di sini dan menunjukkan perkembangan yang semakin baik.

"Doktor yang merawatnya memaklumkan kepada saya hari ini bahawa keadaan Ammar semakin baik dan dia juga makin kurang diserang sawan serta tekanan jantung dan darah juga semakin stabil.

"Jika keadaan Ammar semakin baik, doktor beritahu Ammar mungkin akan dipindahkan ke wad biasa esok atau lusa bergantung kepada perkembanganya. Alhamdulilah, kami sekeluarga sangat berharap dia segera sembuh," katanya ketika dihubungi Bernama, di sini pada Isnin.

Katanya Muhammad Ammar Muqrish juga sudah mula sedar dan memberi respons setiap kali namanya dipanggil.

"Ammar seorang anak yang kuat, saya percaya dia sedang melawan penyakitnya itu. Dia juga mula memberi respons kepada semua orang dan akan senyum bila namanya dipanggil," katanya.

Sementara itu, Pengarah Kesihatan Pulau Pinang Datuk Dr Lailanor Ibrahim ketika dihubungi berkata kanak-kanak perempuan Norain Nasuha Shukri berumur dua tahun lima bulan yang turut dijangkiti virus JE masih dirawat di Hospital Pulau Pinang (HPP).

Katanya keadaan kesihatan kanak-kanak itu bertambah baik, namun Norain Nasuha masih menerima rawatan fisioterapi bagi membolehkannya berjalan seperti biasa.

"Kanak-kanak itu juga memberi respons yang baik terhadap rawatan yang diterimanya," katanya.

Dr Lailanor berkata pihaknya masih meneruskan langkah-langkah kawalan dan pengesanan kes secara aktif di sekitar kawasan Kampung Selamat, Tasek Gelugor dekat sini bagi mengelak penularan virus JE.

"Kita juga turut memantau keadaan kesihatan penduduk kampung berkenaan bagi memastikan mereka bebas virus berkenaan," katanya.

Rabu lepas, Norain Nasuha disahkan dijangkiti virus JE selepas pemeriksaan darah (Serum Serologi untuk JE) pada 24 Jun lalu adalah positif.

Kes itu adalah yang ketiga selepas seorang murid tahun enam di Sekolah Kebangsaan Kampung Selamat, Tasek Gelugor dekat sini, Muhammad Ammar Muqrish disahkan dijangkiti virus yang sama dan sedang dirawat di sebuah hospital swasta di Bayan Lepas di sini.

Kes pertama melibatkan seorang lelaki berusia 18 tahun dari Lorong Seratus Tahun, di sini, yang kini dalam proses pemulihan.


Tags / Kata Kunci: JE

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan