Tutup Rumah Urut, Rumah Ayam...Bukan 'Soup Kitchen' - Berita Semasa | mStar

Tutup Rumah Urut, Rumah Ayam...Bukan 'Soup Kitchen'

Diterbitkan: Khamis, 3 Julai 2014 9:04 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Pengguna laman sosial rata-ratanya kurang senang dengan langkah menghentikan program amal Soup Kitchen di kawasan Bukit Bintang.

Kejam dan tidak berperikemanusiaan, demikian mereka memberi pandangan terhadap cadangan untuk menyekat pemberian makanan percuma kepada golongan gelandangan.

Reaksi sebegini muncul selepas Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata program amal Soup Kitchen tidak lagi dibenarkan beroperasi dalam lingkungan 2 km daripada pusat bandar.

Pengguna di Facebook mencela pengumuman itu, dengan beratus-ratus orang memberi pujian kepada Fendi Ahmad, yang menggesa pihak berkuasa untuk memberi tumpuan kepada usaha membasmi, bukannya membendung aktiviti amal.

"Anda patut menutup semua pub/rumah urut/rumah ayam (sarang pelacuran). Bukan Soup Kitchen la ..." tulis Fendi.

Seorang lagi pengguna pula menyuarakan persoalannya dengan berani dengan menulis: "Siapakah anda untuk menghalang saya daripada memberi makan kepada saudara saya?"

Kenyataan Tengku Adnan bahawa Soup Kitchen menggalakkan aktiviti gelandangan dan pengangguran juga telah ditolak oleh Lavinia Lo.

"Mereka di situ untuk memberi makanan kepada orang-orang yang malang. Hanya beberapa orang sahaja yang akan mengambil kesempatan terhadap kebaikan mereka.

Mengenai dakwaan bahawa Soup Kitchen menyebabkan sampah-sarap, Alvin Kanniah menggesa supaya pembuat keputusan dasar membuat keputusan berdasarkan penemuan fakta: "Bagaimana begitu mudah mengaitkan 'masalah berkaitan sampah di bandar' dengan mereka yang tiada tempat tinggal dan menganggur! Saya pasti anda mempunyai data untuk menyokong perkara ini?"
Tags / Kata Kunci: gelandangan , Soup Kitchen
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan