Wisma Putra Adakan Sidang Media Pada Selasa Tangani 'Isu Penting' - Berita Semasa | mStar

Wisma Putra Adakan Sidang Media Pada Selasa Tangani 'Isu Penting'

Diterbitkan: Isnin, 30 Jun 2014 10:45 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA:Wisma Putra akan mengadakan sidang media pada Selasa bagi menangani "isu penting" apabila seorang pegawai diplomat didituduh melakukan serangan seksual di New Zealand.


Menurut laporan, lelaki yang berusia 30-an itu didakwa mengikut seorang wanita berusia 21 tahun dan melakukan serangan ke atasnya pada bulan lepas.

Dia didakwa oleh polis New Zealand kerana merompak dan menyerang dengan cubaan untuk merogol, di mana setiap kesalahan itu membawa kepada hukuman penjara maksimum 10 tahun.

Nama lelaki dan butiran kes itu yang boleh mengenal pasti identitinya telah disembunyikan oleh seorang hakim New Zealand.

Perdana Menteri New Zealand, John Key dilaporkan berkata, pada Isnin bahawa keutamaannya adalah lelaki itu dibicarakan di negara itu.

Key berkata, majikan pegawai diplomat itu di New Zealand telah dipanggil berhubung perkara itu bagi menunjukkan keseriusan kerajaan itu berhubung situasi berkenaan.

Mahkamah New Zealand kadang-kadang menyembunyikan butiran mereka yang tertuduh dalam jenayah seksual bagi melindungi identiti mangsa.

Dilaporkan, pegawai New Zealand tidak dapat memberikan alasan berhubung perintah sekatan terhadap kes berkenaan.

Tags / Kata Kunci: Wisma Putra , pegawai diplomat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan