Ramai Keliru Pengambilan Ubat Pada Ramadan - Berita Semasa | mStar

Ramai Keliru Pengambilan Ubat Pada Ramadan

Diterbitkan: Isnin, 30 Jun 2014 6:15 PM

(Ubah saiz teks)

KOTA BAHARU: Jabatan Kesihatan Kelantan mendapati ramai pesakit yang masih keliru mengenai cara pengambilan ubat pada bulan puasa ini.

Penolong Pengarahnya Mohammad Aswady Adenan berkata langkah terbaik ialah mereka merujuk kepada doktor atau ahli farmasi untuk mengetahui cara pengambilan ubat yang betul.

"Pengambilan ubat pada bulan puasa dibolehkan, cuma ia terhad. Jadi pesakit perlu membuat perubahan terhadap masa pengambilan ubat," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini, Isnin.

Beliau berkata kekeliruan tersebut timbul bagi pesakit yang kebiasaanya mengambil ubat dua hingga empat kali sehari.

Katanya pesakit yang dibekalkan dengan ubat-ubatan sebegitu perlu berbincang dengan doktor atau ahli farmasi supaya diberikan ubat alternatif.

"Contohnya, jika pesakit diberikan 'antibiotic calxacilin' yang perlu diambil empat kali sehari, pesakit boleh berbincang dengan doktor untuk diberikan antibiotik dalam kumpulan yang sama seperti amoxicillin yang perlu diambil tiga kali sehari atau augmentin yang perlu diambil dua kali sehari.

Bagi pesakit yang perlu mengambil ubat tiga kali sehari, masa pengambilannya ialah sebelum makan iaitu sebelum bersahur dan selepas berbuka (sebelum mengambil menu utama) dan sebelum tidur," katanya.

Beliau berkata masa pengambilan ubat bagi pesakit yang perlu makan dua kali sehari biasanya sebelum bersahur dan selepas berbuka iaitu sebelum mengambil menu utama.


Tags / Kata Kunci: Ramadan , Ubat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan