Jakim Tentukan Tanda Aras Sijil Patuhi Syariah

Diterbitkan: Khamis, 19 Jun 2014 4:21 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dilantik sebagai badan yang menentukan tanda aras patuh syariah perkhidmatan selain daripada produk makanan dan perbankan Islam.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata pelantikan itu dibuat dalam mesyuarat Majlis Kebangsaan Islam (MKI) baru-baru ini dan tanggungjawab Jakim kini diperluaskan bagi menentukan kriteria-kriteria patuh syariah untuk produk seperti pelancongan, spa dan perhotelan.

"Jakim telah ada pasukan bagi menentukan kriteria bagi produk seperti pelancongan Islam, spa atau hotel patuh syariah itu bagaimana ciri-cirinya.

"Jika semua ini telah diperhalusi, maka semua perkhidmatan ini akan diiktiraf Jakim sebagai patuh syariah sebagaimana makanan yang ada sijil halal," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Muzakarah Majlis Penasihat Syariah Institus Kewangan di Malaysia kali ke 19, di sini, Khamis.

Jamil Khir berkata langkah itu perlu memandangkan terdapat banyak permintaan dari permain industri perkhidmatan yang mahu pengiktirafan halal dan kecenderungan pengguna yang semakin gemar menggunakan produk berasaskan Islam.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata Malaysia kini menjadi rujukan dunia dalam pelaksanaan sistem kewangan Islam seperti perbankan Islam dan perlindungan insurans takaful.

"Kita mempunyai rekod unggul dalam pelaksanaan kewangan berasaskan syariah dan kita berharap pemain-pemain syariah Malaysia menempa nama di persada dunia sebagai tempat rujukan negara-negara lain," kata Jamil Khir.

Muzakarah sehari yang merupakan program tahunan sejak tahun 2004 kali ini bertemakan "Pematuhan Syariah Perkukuh Ekonomi Ummah" dan disertai 150 peserta.

Program anjuran Jakim ini antara lain bagi meningkatkan kerjasama dan penyelarasan di peringkat kebangsaan dalam bidang syariah di sektor kewangan.

Ia juga membincangkan tajuk-tajuk terpilih berkaitan isu-isu syariah yang relevan dalam kewangan Islam di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Antara pembentang dan pengulas kertas kerja kali ini ialah Pengerusi Majlis Penasihat Syariah Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Datuk Dr Mohd Daud Bakar dan Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki.


Tags / Kata Kunci: Jakim

iklan

Video

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Isnin, 11 Disember 2017 9:00 AM

#BiziBody : De Fam Kantoi Gambar Selfie

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Kolumnis

iklan

Iklan