Usul Gantung MP Padang Serai 6 Bulan Dibentang Khamis

Diterbitkan: Rabu, 18 Jun 2014 8:25 PM

Surendran

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan akan membawa usul bagi melanjutkan tempoh penggantungan Ahli Parlimen Padang Serai, N Surendran kepada enam bulan kerana menghina Speaker Dewan Rakyat.


Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim dijangka membentangkan usul tersebut di Dewan Rakyat pada pagi Khamis.

Menerusi penyataan usul di bawah Peraturan Mesyuarat 27(3) itu, Surendran dicadang supaya digantung daripada perkhidmatan Majlis Mesyuarat selama enam bulan dari tarikh keputusan usul diluluskan.

Surendran dituduh melakukan kesalahan menghina Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia di lobi bangunan Parlimen pada Isnin lalu selepas usulnya di bawah Peraturan Mesyuarat 22(1) ditolak.

"Bahawa Yang Berhormat Padang Serai merendah-rendahkan martabat Dewan Rakyat dengan sindiran yang mencadangkan Parlimen untuk membina 'giant rubber stamp' yang menjadi simbol kepada pengaruh dan kuasa kerajaan dalam meluluskan apa-apa Rang Undang-Undang yang dibentangkan di Parlimen.

"Dan bahawa tuduhan-tuduhan itu adalah satu penghinaan kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang menjalankan tugas sebagai Pengerusi Majlis Mesyuarat.

"Oleh yang demikian bererti penghinaan juga kepada dewan Rakyat yang turut mencemarkan nama baik dan prestij Dewan Rakyat," kata penyataan usul yang diberikan kepada media lewat petang Rabu.

Pada Rabu, Surendran dan seorang lagi Ahli Parlimen pembangkang, Fuziah Salleh digantung daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat kerana menghina Speaker.

Tempoh penggantungan itu akan berakhir esok (Khamis).

Sebelum ini pada sesi persidangan Oktober tahun lalu, Surendran yang merupakan Ahli Parlimen penggal pertama pernah digantung selama enam bulan kerana menghina Speaker.

Tags / Kata Kunci: N Surendran , Speaker Dewan Rakyat

iklan

Video

Ahad, 10 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Aziz Harun - Jangan

Jumaat, 8 Disember 2017 10:55 PM

Abam Bocey Malu Manja Dengan Isteri Depan Kamera

Jumaat, 8 Disember 2017 8:15 PM

Malaysia Tak Diam Diri, Terus Bela Nasib Palestin

Jumaat, 8 Disember 2017 2:02 PM

Zarul Husin Takut Tua

Jumaat, 8 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Awi Rafael - Kau Di Hatiku

Khamis, 7 Disember 2017 8:00 PM

Nadzmi Adhwa Dikurung Selepas Kantoi Dadah

Rabu, 6 Disember 2017 6:51 PM

Sherry Ibrahim Tak Hilang, Masih Laris

Rabu, 6 Disember 2017 2:00 PM

"Makin Ramai Nak Taja Saya" - Wany Hasrita

Kolumnis

iklan

Iklan