Kerajaan Perlu Kaji Kebolehlaksanaan Cadangan Lapangan Terbang Baharu di Kedah - PAC - Berita Semasa | mStar

Kerajaan Perlu Kaji Kebolehlaksanaan Cadangan Lapangan Terbang Baharu di Kedah - PAC

Diterbitkan: Sabtu, 14 Jun 2014 4:49 PM

Nur Jazlan Mohamed.

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHARU: Kerajaan perlu menjalankan kajian kebolehlaksanaan yang menyeluruh dalam mempertimbangkan cadangan pembinaan lapangan terbang baharu di Kulim, Kedah.

Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata ia adalah perlu bagi memastikan kerajaan sentiasa berhati-hati dalam pengurusan kewangan negara.
 
"Yang penting perbelanjaan kerajaan perlu berhemah. Kalau sudah ada lapangan terbang antarabangsa di Pulau Pinang yang masih boleh diperbesarkan lagi, lebih elok kita gunakan kemudahan yang sedia ada dari buka lapangan terbang yang baharu," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Komuniti Bersih, Sihat dan Selamat 2014 di Hutan Bandar, dekat sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ketika mengulas cadangan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir baru-baru ini untuk membina lapangan terbang antarabangsa yang baharu di Kedah.

Nur Jazlan, yang juga Ahli Parlimen Pulai itu, berkata bagaimanapun kerajaan negeri boleh memohon kepada kerajaan pusat untuk mendapatkan kelulusan dan peruntukan.

Sebelum ini, kerajaan negeri Kedah telah mengemukakan cadangan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membina lapangan terbang baharu itu di atas tanah seluas kira-kira 600 hektar di Kulim, dalam usahanya untuk menampung keperluan dan perkhidmatan kargo yang semakin meningkat di utara Semenanjung.

Tags / Kata Kunci: PAC , Nur Jazlan Mohamed , lapangan terbang

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan