Isu Bible: Khalid Jumpa Mais, Jais Minggu Hadapan - Berita Semasa | mStar

Isu Bible: Khalid Jumpa Mais, Jais Minggu Hadapan

Diterbitkan: Sabtu, 14 Jun 2014 9:00 PM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor akan mengadakan mesyuarat dengan pihak berkuasa berkaitan untuk mencapai konsesus dalam usaha menyelesaikan isu bible milik Persatuan Bible Malaysia (BSM) dirampas sebelum mendapatkan keputusan daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Dalam satu kenyataan, Tan Sri Khalid Ibrahim berkata beliau telah meminta Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Khusrin Munawi mengadakan mesyuarat dengan Mufti Selangor, Datuk Seri Mohd Tamyes Abdul Wahid dan penasihat undang-undang negeri, Datuk Nik Suhaimi Nik Sulaiman, serta wakil daripada Majlis Agama Islam Selangor (Mais) dan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk berbincang mengenai isu berkenaan minggu hadapan. 

"Kerajaan negeri akan cuba mencapai konsensus sebelum membawa isu ini kepada Sultan Selangor untuk keputusan akhir," katanya. 

Terdahulu Mais dan Jais enggan memulangkan bible yang dirampas daripada pejabat BSM pada 2 Januari. 

Kenyataan Mais itu dikeluarkan tiga hari selepas Peguam Negara mengumumkan tiada kes terhadap BSM dan kerajaan negeri telah mengarahkan bible tersebut dipulangkan semula. 


Tags / Kata Kunci: bible , Khalid Ibrahim
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan