Wajib Ambil Pekerja Asing Di Lapangan Terbang Dalam Masa 24 Jam - Berita Semasa | mStar

Wajib Ambil Pekerja Asing Di Lapangan Terbang Dalam Masa 24 Jam

Diterbitkan: Rabu, 11 Jun 2014 5:50 PM

Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Majikan kini diwajibkan mengambil pekerja asing mereka di semua lapangan terbang yang menjadi pintu masuk negara dalam masa 24 jam selepas ketibaan berbanding 72 jam sebelum ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata kegagalan mematuhi peraturan yang berkuat kuasa serta merta itu akan menyebabkan pekerja asing berkenaan dihantar pulang.

Bercakap kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) di sini hari ini, beliau berkata peraturan itu adalah antara langkah diambil bagi mengurangkan kesesakan di lapangan terbang.

"Selain itu, bagi penumpang transit kita juga telah memberi kelulusan kepada Malaysia Airports Holdings Bhd untuk memberi tempoh 24 jam sahaja kepada mereka untuk transit di lapangan terbang dan selepas tempoh itu syarikat penerbangan mereka bertanggungjawab untuk membawa mereka ke penerbangan yang lain," katanya.

Beliau berkata terdapat penumpang transit yang pernah tinggal di terminal selama 14 hari dan ia sesuatu yang tidak boleh diterima kerana menyebabkan kesesakan selain memburukkan imej lapangan terbang negara.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan