Jajaran Projek Lebuhraya Pantai Barat Dikaji Semula - Fadillah - Berita Semasa | mStar

Jajaran Projek Lebuhraya Pantai Barat Dikaji Semula - Fadillah

Diterbitkan: Rabu, 11 Jun 2014 12:14 AM

Fadillah (tengah) menerima cenderahati daripada Pengerusi United Business Media (UBM), Tan Sri Dr Ahmad Mustaffa Babjee (dua, kiri) selepas merasmikan Pameran Mekanikal dan Kejuruteraan Elektrik Asean 2014 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di Kuala Lumpur, Selasa. Foto BERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang mengkaji satu penjajaran jalan alternatif di Selangor untuk projek Lebuhraya Pantai Barat (WCE), kata Menteri Kerja Raya, Datuk Fadillah Yusof.

Beliau berkata, kementeriannya sedang mengkaji semula rancangan itu berikutan maklum balas daripada orang ramai untuk melihat semula penjajaran jalan awal, yang akan melalui Sungai Besar, Sabak Bernam dan Tanjung Karang.

"Kami sedang mengkaji perkara ini dengan segera dan pelan baharu perlu dikemukakan semula kepada Kerajaan Negeri Selangor," katanya kepada The Star, sambil menambah bahawa isu berkenaan telah diperbincangkan dalam mesyuarat Majlis Ekonomi pada Isnin.

Fadillah, yang melancarkan Edisi ke-5 Pameran Mekanikal dan Kejuruteraan Elektrik Asean 2014 di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pagi Selasa, berkata projek WCE itu dijangka siap pada 2017.

Beliau berkata, kerajaan akan memperuntukan sebanyak RM1.35 bilion bagi Perak dan Selangor serta RM5.04 bilion untuk sektor swasta bagi pelaksanaan baki projek.

Sebaik sahaja WCE siap untuk digunakan, beliau berkata, ia akan membantu mengurangkan kesesakan lalu lintas di Lebuhraya PLUS, terutama ketika musim perayaan.

"Apabila ada yang baharu dan pembangunan infrastruktur yang lebih baik, ia juga membuka peluang ekonomi lebih baik di sana, termasuk membolehkan rakyat untuk membawa produk mereka atau menarik lebih ramai pelawat," katanya.

Fadillah berkata, pakej pertama bagi Lebuhraya Utama Tengah itu akan menghubungkan Kota Bharu ke Kuala Krai, telah diserahkan berikan, dan proses tender telah bermula untuk pakej kedua.

Beliau berkata, beberapa bahagian jalan raya tertentu di Pahang juga sedang dinaik taraf, dan menambah bahawa kerja-kerja Lebuhraya Pantai Timur (LPT) 2, dijangka siap pada akhir tahun.

Mengenai cadangan pemberian rebat Touch'n'Go, Fadillah berkata, Kementerian Kewangan dijangka membuat pengumuman mengenainya pada separuh kedua tahun ini.

"Ia sedang mengkaji sama ada ia akan meneruskan skim itu atau melaksanakan satu mekanisme baharu," katanya.

Tags / Kata Kunci: Lebuhraya Pantai Barat , WCE , Fadillah Yusof
   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan