LPHJ Beri Kuasa Penuh Kepada Sultan - Berita Semasa | mStar

LPHJ Beri Kuasa Penuh Kepada Sultan

Diterbitkan: Sabtu, 7 Jun 2014 11:06 AM

Sultan Ibrahim

(Ubah saiz teks)

JOHOR BAHRU: Jika rang undang-undang bagi menubuhkan Lembaga Perumahan dan Hartanah Johor (LPHJ) diluluskan, ia akan memberi kuasa kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar untuk menyelia akaun dan terlibat dalam pembangunan hartanah di negeri itu. 

Kuasa Raja dalam LPHJ, satu enakmen baharu yang akan dibentang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Isnin ini adalah tertakluk kepada kanun Undang-undang Tubuh Negeri Johor.

Difahamkan Sultan Ibrahim juga akan dapat menentukan imbuhan ahli lembaga pengarah, meluluskan pelantikan pengarah dan lulus belanja yang dianggarkan bagi setiap tahun berikut sebelum kelulusan peruntukan oleh kerajaan negeri.

Ahli DUN telah memohon penjelasan daripada Pegawai Undang-Undang Negeri dalam pelbagai klausa sejak menerima salinan Rang Undang-Undang kira-kira dua minggu lalu.

Pakar undang-undang perlembagaan Dr Abdul Aziz Bari berkata Sultan boleh memainkan peranan aktif dalam pentadbiran negeri termasuk semak dan imbang tanpa campur tangan dalam cara yang dinyatakan dalam Rang Undang-Undang yang dicadangkan.

"Rang Undang-Undang yang dicadangkan oleh kerajaan Johor akan membolehkan Sultan mempunyai penglibatan secara langsung dalam pentadbiran negeri ini.

"Ia tidak perlu dan boleh menjejaskan konsep raja berperlembagaan yang diamalkan di Malaysia, " katanya.

Dua orang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) yang tidak mahu dikenali, memberitahu kepada The Star Rang Undang-Undang ini perlu ditangguh untuk membolehkan lebih banyak masa untuk menelitinya.

"Kuasa untuk menubuhkan lembaga ini terletak pada Dewan Undangan Negeri Johor dan oleh itu, kuasa untuk membatalkan atau membubarkan ia perlu di DUN," kata seorang daripada ahli dewan.

Ketua Pembangkang Johor Dr Boo Cheng Hau, yang turut melahirkan kebimbangan berkata, Pakatan Rakyat akan membuat pendirian rasmi selepas mengadakan pertemuan dengan Ahli Dewan Undangan pada Ahad.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan