Fenomena El Nino Bakal Beri Kesan Buruk Kepada Negara - Berita Semasa | mStar

Fenomena El Nino Bakal Beri Kesan Buruk Kepada Negara

Diterbitkan: Jumaat, 6 Jun 2014 7:30 AM

Paras air di Empangan Gemencheh menurun berikutan cuaca panas dan kering.

(Ubah saiz teks)

PORT DICKSON: Ia bukan sekadar masalah air tetapi sebaliknya adalah fenomena El Nino. Cuaca panas dan kering mungkin menyumbang kepada pembakaran hutan dan keadaan berjerebu di seluruh negeri yang boleh menjejaskan kesihatan dan pertanian.

Maka itulah sebabnya pembakaran terbuka begitu berbahaya dalam tempoh ini, kata Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar yang menggesa semua pihak untuk mengambil langkah-langkah berjaga-jaga untuk mencegahnya.

Timbalan Menterinya, Datuk Sri Dr James Dawos Mamit menyeru kerajaan-kerajaan negeri, pihak berkuasa tempatan dan pemilik tanah untuk memantau kawasan kering dan mudah terbakar seperti tapak pelupusan sampah, hutan paya dan perladangan.

"Cuaca panas dan kering mempunyai potensi untuk menyebabkan kebakaran yang akan menyumbang kepada jerebu. Saya menyeru semua orang untuk bekerjasama dan tidak melakukan pembakaran terbuka," katanya selepas melancarkan Kawan Alam Sekitar atau RAS sempena Hari Alam Sekitar Dunia 2014 di sini, Khamis.

Menurut kenyataan Pertubuhan Kajicuaca Sedunia, fenomena El Nino dijangka berlaku pada skala global sekitar pertengahan tahun ini.

El Nino biasanya menghasilkan purata hujan lebih rendah di Malaysia semasa kering Monsun Barat Daya, yang bermula pada 15 Mei dan dijangka berterusan sehingga September.

Dawos berkata, Jabatan Alam Sekitar akan meningkatkan pemantauan dan penguatkuasaan, sambil menambah bahawa pesalah boleh dikenakan denda sehingga RM500,000 atau penjara tidak lebih daripada lima tahun, atau kedua-duanya jika disabit kesalahan.

Sementara itu, Jabatan Meteorologi bersetuju dengan ramalan Pertubuhan Kajicuaca Sedunia bahawa El Nino akan bermula pada bulan ini atau Ogos ini dan akan berterusan sepanjang tahun.

"Secara umumnya, negara ini akan menerima jumlah hujan yang rendah dalam tempoh El Nino, terutama di Sabah dan Sarawak. Jangka hayat El Nino adalah antara enam dan 18 bulan," kata jabatan itu dalam satu kenyataan.

Kekurangan bekalan air terjejas teruk di beberapa negeri, termasuk Selangor, yang menjalankan catuan selama kira-kira tiga bulan sehingga Mei. Tetapi masalah itu tidak berakhir.

Paras air di empangan Negeri Sembilan dilaporkan telah merosot ke tahap yang kritikal.

Paras air di Empangan Gemencheh menurun kepada 98 meter, iaitu 12 meter lebih rendah dari paras normal, walaupun hujan berlaku di negeri itu sejak beberapa minggu kebelakangan ini.

Kesan yang paling teruk daripada El Nino dilihat dalam tempoh 1997-1998, di mana sebahagian besar di negara ini mengalami cuaca kering dan panas, serta keadaan berjerebu. 

Bagaimanapun, kejadian terakhir fenomena itu adalah pada 2009-2010 yang tidak meninggalkan kesan yang ketara.

Tags / Kata Kunci: El Nino
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan