Kementerian Kesihatan Tak Tolak Kemungkinan Sampel Cadbury Tercemar - Berita Semasa | mStar

Kementerian Kesihatan Tak Tolak Kemungkinan Sampel Cadbury Tercemar

Diterbitkan: Selasa, 3 Jun 2014 2:01 PM

Produk Cadbury menimbulkan kekeliruan di peringkat analisa sampel yang dikatakan ada DNA babi.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan tidak menolak kemungkinan berlaku pencemaran terhadap kedua-dua sampel coklat Cadbury yang diambil di pasaran untuk dianalisis di makmal sebelum ini.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata kedua-dua sampel coklat yang dikesan mengandungi DNA babi (porcine) itu memang diambil di pasaran, bukan dari kilang dan kemungkinan berlaku pencemaran mungkin ada.

"Keputusan itu masih positif, tetapi kemungkinan sampel berkenaan diambil dari tempat yang tercemar tidak boleh diketepikan, dan kami tidak meragui ujian makmal itu tetapi sampel itu tidak diambil dari kilang," katanya kepada Bernama di sini, Selasa.

Dr Noor Hisham berkata KKM dalam pada itu akan menyiasat untuk mengenal pasti punca pencemaran berkenaan.

"Sehubungan itu KKM dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mengeratkan kerjasama dalam pemantauan dan usaha bersama untuk menyeragamkan penilaian makmal kepada tanda aras yang disahkan oleh Standard Malaysia seperti yang dinyatakan," katanya.

Pada 24 Mei lalu, KKM mengeluarkan kenyataan bahawa ia telah mengesan 'porcine' atau DNA babi dalam coklat susu dan kacang Hazel serta coklat susu dan badam bagi kelompok produk itu bertarikh luput 13 Nov 2014 dan kelompok bertarikh luput 15 Jan 2015.

Jakim pula semalam mengesahkan dua sampel produk coklat berkenaan yang diambil terus dari kilang syarikat itu disahkan oleh makmal Jabatan Kimia, tidak mengandungi DNA babi.

Tags / Kata Kunci: Kementerian Kesihatan , tercemar , coklat , Cadbury
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan