Hasan Malek Sedia Disiasat SPRM - Berita Semasa | mStar

Hasan Malek Sedia Disiasat SPRM

Diterbitkan: Jumaat, 30 Mei 2014 8:22 AM

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hasan Malek sedia membantu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan campur tangan dalam urusan pinjaman peniaga permaidani, Deepak Jaishikin yang diberikan Bank Rakyat.

"Kita bertindak atas dasar, undang-undang dan mengikut peraturan yang sedia ada," katanya tanpa enggan mengulas lanjut.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Perhimpunan Bulanan dan Sambutan Hari Penguat Kuasa KPDNKK di Putrajaya pada Khamis.

Isu dakwaan campur tangan dan salah guna kuasa oleh Hasan timbul selepas Tan Sri Sabbaruddin Chik mendakwa khidmatnya sebagai Pengerusi Bank Rakyat tidak disambung gara-gara permohonan pinjaman oleh Deepak.

Bank Rakyat berada di bawah bidang kuasa KPDNKK yang diterajui Hasan.

Dakwa Sabbaruddin, beliau percaya tindakan untuk tidak menyambung khidmatnya mempunyai hubung kait dengan keputusan Lembaga Pengarah Bank Rakyat terhadap permohonan seorang usahawan permaidani untuk membayar pinjaman bernilai RM40 juta tanpa faedah.

Bagaimanapun beliau mendakwa, menteri terbabit berkeras supaya lembaga pengarah mengikut telunjuknya supaya menerima permohonan penyelesaian mudah usahawan kontroversi itu agar baki pinjaman berjumlah kira-kira RM32 juta dibuat selama 10 tahun melalui 120 keping cek post dated.
Tags / Kata Kunci: Hasan Malek , Sabbaruddin Chik , Bank Rakyat
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan