Pasukan Carian MH370 Tetap Kukuh Walau Berdepan Keadaan Menyayat Hati - Berita Semasa | mStar

Pasukan Carian MH370 Tetap Kukuh Walau Berdepan Keadaan Menyayat Hati

Diterbitkan: Khamis, 29 Mei 2014 11:23 PM

Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Menteri Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein percaya tidak ada seorang pun dalam pasukan carian yang mengalah walaupun adalah sesuatu yang menyayat hati apabila melihat dan berdepan dengan keluarga anak kapal dan penumpang penerbangan MH370 yang hilang.

Dalam temu bual dengan wartawan CCTV News, James Chau, Hishammuddin yang juga pemangku Menteri Pengangkutan berkata bahagian paling sukar dalam pencarian itu adalah berdepan dengan keluarga dan beliau masih berurusan dengannya sehingga sekarang.

Apabila ditanya sama ada Malaysia berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk menawarkan inovasi dan pengetahuan baharu, Hishammuddin berkata mereka berada dalam kedudukan itu dan beliau berbangga dengannya.

"Itu adalah sesuatu yang saya bangga, tidak kira apa yang orang katakan. Tidak banyak negara boleh menyelaras dan mampu mendapatkan kerjasama semua pihak.

"Saya bernasib baik kerana saya perlu berurusan dengan orang-orang yang cukup baik dan hakikatnya kita sedang bergerak ke satu fasa baharu carian untuk mengkaji di laut dalam.

"Sokongan untuk membantu kami dalam fasa baharu amat baik. Teknologi yang ada di luar sana begitu canggih. Saya juga merasakan bahawa Malaysia, Australia dan China berada dalam kedudukan yang cukup unik dalam sejarah manusia," kata Hishammuddin.

Sambil menafikan dakwaan beliau seorang yang tidak mengambil peduli, Hishammuddin berkata beliau telah bertemu keluarga mangsa secara persendirian ketika di awal operasi mencari.

"Ia adalah di antara saya dan pihak keluarga. Terdapat had untuk mempolitikkan sesuatu perkara, had untuk mendapatkan 'rating' dan had untuk menjawab dakwaan walaupun bagi saya adalah peribadi apabila anda berkata saya tidak peduli.

"Saya selalu berkata, sejarah akan sentiasa menghakimi kita. Tersiar di televisyen, memeluk, mencium dan menangis bersama mereka, itu hanya sementara. Itu bukan diri saya.

"Orang ramai kini mula memahami siapa saya. Jika saya mencerminkan Malaysia, saya rasa saya telah melakukan tugas saya," katanya.

MH370 hilang pada 8 Mac dengan 239 orang di atas kapal semasa terbang dari Kuala Lumpur ke Beijing.
Tags / Kata Kunci: MH370 , Hishammuddin Tun Hussein , CCTV News
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan