PRK Bukit Gelugor: Peratus Keluar Mengundi Merosot - Berita Semasa | mStar

PRK Bukit Gelugor: Peratus Keluar Mengundi Merosot

Diterbitkan: Ahad, 25 Mei 2014 10:32 PM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Hanya 56.04 peratus atau 46,099 pengundi keluar mengundi pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Bukit Gelugor sekaligus mencatatkan penurunan sebanyak 30 peratus berbanding 86.30 peratus atau 70,683 pengundi pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13), Mei tahun lalu.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Aziz berkata, ketiadaan calon Barisan Nasional (BN) yang bertanding antara faktor penyumbang kepada kemerosotan itu.

"Bila tak tanding, pengundi rasakan tak perlu turun mengundi kerana DAP sudah pasti menang.

"Mungkin ia juga disebabkan penyokong BN tak mahu keluar mengundi atau pengundi di luar Pulau Pinang tak balik mengundi," katanya pada sidang media di Dewan Sri Pinang di sini, Ahad malam.

Abdul Aziz berkata, ini bermakna sasaran sebanyak 75 peratus pengundi yang ditetapkan SPR sebelum ini tidak tercapai sedangkan proses pengundian berjalan dengan tenang.

Malah, beliau turut menolak keadaan cuaca atau isu keselamatan mahupun ketenteraman awam mempengaruhi penurunan itu.

"Sasaran kita pada pagi tadi tidak tercapai. Saya tak tengok ada sebab lain kerana ini antara PRK yang paling aman selepas Balingian," katanya.

"Namun saya akan mengkaji dengan teliti faktor-faktor penurunan jumlah keluar mengundi," katanya.

Sementara itu, beliau berkata daripada 17 Pusat Daerah Mengundi (PDM), Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Kong Ming Cawangan 2 mencatatkan jumlah pengundi teramai iaitu sebanyak 63.64 peratus atau 1,727.

Manakala, jumlah paling kecil direkodkan di SK Sungai Gelugor iaitu sebanyak 36.47 peratus atau 2,682 pengundi.
Tags / Kata Kunci: PRK Bukit Gelugor , SPR
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan