Dakwaan Bawa Masuk Panda Bazir Wang Rakyat Tidak Masuk Akal - Hamim - Berita Semasa | mStar

Dakwaan Bawa Masuk Panda Bazir Wang Rakyat Tidak Masuk Akal - Hamim

Diterbitkan: Sabtu, 24 Mei 2014 9:01 PM

(Ubah saiz teks)

TANGKAK: Pendapatan hasil jualan tiket bagi menyaksikan pasangan beruang panda China, Fu Wa dan Feng Yi, di Zoo Negara boleh mencecah RM1 bilion dalam tempoh 10 tahun berbanding keseluruhan kos penjagaan hanya RM100 juta. 

Timbalan Menteri Perdagangan, Antarabangsa dan Industri Datuk Ir Hamim Samuri berkata anggaran berkenaan jelas menolak dakwaan pembangkang bahawa usaha kerajaan membawa masuk pasangan panda tersebut yang dipinjamkan oleh kerajaan China sebagai membazirkan wang rakyat. 
 
"Kerajaan hanya membayar RM10 juta daripada RM100 juta itu untuk membeli makanan yang diimport dan menyelenggara alat hawa dinginnya. 
 
"Bakinya dibiayai oleh syarikat-syarikat korporat," kata Hamim berucap merasmikan mesyuarat agung tahunan Persatuan Pegawai Masjid dan Surau Cawangan Ledang, di sini, hari ini. 

Hamim berkata beliau kesal kerana kesediaan kerajaan China meminjamkan pasangan panda itu dijadikan isu oleh calon DAP dalam kempen Pilihan Raya Kecil Teluk Intan. 

Katanya, pembangkang tidak sedar bahawa tidak semua negara mendapat penghargaan dari China kecuali negara yang mempunyai hubungan diplomatik dan perdagangan yang baik dengan negara tersebut. 
 
"Dagangan Malaysia ke China kini sudah melebihi RM100 juta setahun dan dianggarkan akan mencecah RM1 trilion dalam tempoh 10 tahun akan datang. 
 
"Ini semua adalah kerana hubungan baik antara dua negara yang bermula sejak 40 tahun lalu," katanya. 

Tags / Kata Kunci: panda , Feng Wa , Feng Yi , Hamim Samuri
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan