Ramkarpal Dicabar Tampil Umpama 'Harimau' - Berita Semasa | mStar

Ramkarpal Dicabar Tampil Umpama 'Harimau'

Diterbitkan: Khamis, 22 Mei 2014 1:48 PM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Ramkarpal Singh Deo dicabar supaya tampil lebih berani umpama 'harimau', bukannya dibayangi kepimpinan tertinggi parti pembangkang sepanjang tempoh berkempen.

Cabaran itu dibuat calon Parti Cinta Malaysia (PCM), Datuk Huan Cheng Guan terhadap lawannya dari DAP kerana menganggap kempen anak ketiga Karpal Singh itu sering kali dibayangi Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng dan Exco negeri Pulau Pinang, Jagdeep Singh.

"Saya selalu nampak Ramkarpal masuk ke bangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan mengadakan sidang media bersama Guan Eng dan abangnya, Jagdeep.

"Jadi saya ingin nasihatkan Ramkarpal supaya jangan jadi kucing tetapi jadilah harimau," katanya pada sidang media di Bilik Gerakan PCM di Air Itam, di sini, Khamis.

Cheng Guan yang juga Naib Presiden PCM turut mengecam sikap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seri Delima, R.N.S Rayer yang menggunakan kekebalan sidang DUN Pulau Pinang untuk mengeluarkan kenyataan kesat terhadap segelintir individu ketika membahaskan ucapan Yang di-Pertua Negeri dalam persidangan DUN pada Selasa.

Cheng Guan berkata, perbuatan itu disifatkan sebagai pengecut, kotor dan tidak bertanggungjawab.

"Kalau dia betul-betul berani, jangan gunakan DUN sebagai imuniti, lakukan secara bersemuka.

"Sidang DUN adalah simbol demokrasi dan sistem berperlembagaan negara kita tetapi ia kini disalahgunakan ahli politik yang tidak bertanggungjawab," katanya.

Justeru, Cheng Guan mencadangkan agar kerajaan Pusat mengharamkan lima perkataan kesat dalam persidangan Dewan Rakyat mahupun DUN seperti celaka, bastard, anak haram, paria dan kurang ajar.

"Wakil rakyat yang menggunakan perkataan ini sepatutnya dilucutkan jawatan kerana mereka tidak boleh anggap ada imuniti dan hak sebagai ahli Dewan  untuk bercakap sesuka hati," katanya.
Tags / Kata Kunci: Ramkarpal Singh Deo , harimau , PCM , Lim Guan Eng
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan