MH370: China Tidak Pernah Biarkan Malaysia Bersendirian - Duta China - Berita Semasa | mStar

MH370: China Tidak Pernah Biarkan Malaysia Bersendirian - Duta China

Diterbitkan: Khamis, 22 Mei 2014 10:54 PM

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR:  China telah berjanji tidak akan membiarkan Malaysia menghadapi insiden kehilangan pesawat Malaysia Airlines(MAS) MH370 pada 8 Mac lepas secara bersendirian.

Duta China di Malaysia, Huang Huikang berkata China komited untuk membantu serta percaya usaha Malaysia dalam menangani situasi berkenaan yang disifatkan sebagai komitmen konsisten dari awal lagi.

"Hubungan kami tidak pernah terjejas dengan sebarang insiden tunggal yang tidak diduga, malah menerusi kerjasama dalam menangani insiden itu, hubungan kami menjadi lebih rapat dan kukuh.

"Ini sekali lagi membuktikan kawan sebenar adalah kawan yang membantu ketika dalam kesusahan," katanya pada takilmat media sempena ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik antara China dan Malaysia, Khamis.

MH370 membawa 227 penumpang dan 12 anak kapal, hilang semasa dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, kira-kira sejam setelah berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada 12.41 pagi 8 Mac lalu.

Dua pertiga daripada penumpang yang menaiki pesawat jenis Boeing 777-200ER itu adalah warga China.

"Jika anda melihat kemajuan yang dicapai dalam menangani insiden itu,daripada awal lagi kerajaan China dan rakyatnya berdiri teguh bersama Malaysia,"katanya.

Huang berkata China telah menganjurkan operasi mencari dan menyelamat antarabangsa berskala besar dengan mengerakkan beberapa satelit, kapal laut dan pesawat.

Beliau berkata China telah berusah keras untuk menangani insiden kehilanganMH370 kerana dua pertiga daripada penumpang adalah warganegara mereka.

"Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan China..tidak kira berapa banyak perbelanjaan yang dikeluarkan, kami akan melakukan yang terbaik untuk membantu Malaysia," katanya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual melawat China dari 27 Mei hingga 1 Jun ini bagi memperingati sambutan ulang tahun itu.

Huang berkata kerajaan China telah memberi banyak perhatian kerana lawatan itu akan terus meningkatkan persefahaman dan memperkukuhkan lagi hubungan antara kedua-dua negara itu.

Tags / Kata Kunci: MH370 , China , Huang Huikang
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan