Dyana Sofya Enggan Jawab Soalan Hudud - Berita Semasa | mStar

Dyana Sofya Enggan Jawab Soalan Hudud

Diterbitkan: Khamis, 22 Mei 2014 7:36 PM

(Ubah saiz teks)

TELUK INTAN: Calon DAP bagi pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud terus enggan menjawab berhubung pendiriannya tentang isu hukum hudud.

Ketika diasak dengan soalan sama oleh pemberita tentang perkara itu hari ini dalam sidang akhbar di Pusat Operasi Utama DAP di Bandar Baru Teluk Intan di sini, peguam berusia 27 tahun itu berkata:

"Apa yang anda mahu, saya telah buat kenyataan saya mengenai hudud dan saya ingin berbincang isu lain. Kita sekarang ini fokus hanya nak menang pilihan raya".

Malah anggota Parlimen Kuala Terengganu Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad daripada PAS turut dibawa untuk membicarakan tentang pelaksanaan hukum hudud.

"Kami bersikap agak terbuka untuk menilai lebih mendalam (hudud), kerana ia perlu distruktur dengan betul dan diguna pakai dalam konteks yang betul," katanya.

"Kami tidak terburu-buru untuk mencadangkannya kerana dalam Islam tidak ada paksaan. Lebih baik berhati-hati daripada tergesa-gesa melakukan sesuatu yang masih belum bersedia sepenuhnya. Kami tidak akan terburu-buru, tetapi tetap berpegang dengan prinsip itu," katanya.

Sementara itu, Dyana Sofya yang membangkitkan isu tentang wanita turut membawa Presiden Persatuan Wanita Perak Untuk Wanita (PWW) Dr Sharifah Halimah Jaafar untuk membantu menjelaskan mesej yang ingin dibawanya.

PRK Parlimen Teluk Intan menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon Barisan Nasional (BN) Datuk Mah Siew Keong dan Dyana Sofya.

Pengundian awal akan diadakan 27 Mei ini, manakala pengundian ditetapkan 31 Mei.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi Parlimen itu, Seah Leong Peng, 48, daripada DAP akibat kanser pada 1 Mei lepas.


Tags / Kata Kunci: DAP , Dyana Sofya Mohd Daud , hudud
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan