Hadkan Hak Preskripsi Antibiotik - Pakar - Berita Semasa | mStar

Hadkan Hak Preskripsi Antibiotik - Pakar

Diterbitkan: Isnin, 19 Mei 2014 8:56 AM

- Gambar hiasan

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Doktor perlu menyekat penggunaan antibiotik spektrum luas yang tidak perlu.

Menghadkan hak preskripsi mereka juga perlu memandangkan peningkatan bakteria ketahanan kepada pelbagai antibiotik, kata Prof Madya Dr Sasheela Ponnampalavanar dari jabatan perubatan Universiti Malaya yang pakar dalam penyakit-penyakit berjangkit.

"Walaupun semua antibiotik yang digunakan untuk jangkitan bakteria boleh menyebabkan ketahanan, beberapa daripadanya seperti fluoroquinolones, broad spectrum cephalosporins dan carbapenams adalah pemacu utama terhadap pelbagai organisma ketahanan dadah dan ubat-ubatan," katanya kepada The Star.

"Ubat-ubatan ini perlu tegas dan dihadkan kepada rawatan jangkitan bakteria tertentu dan digunakan hanya jika antibiotik alternatif tidak didapati."

Dr Sasheela berkata Kementerian Kesihatan perlu tegas memantau penggunaannya bukan sahaja di hospital-hospital awam dan universiti tetapi juga di kalangan pengamal am dan hospital swasta.

Beliau berkata ketetapan hak untuk penggunaan antibiotik ini juga perlu dihadkan.

"Bagi mengurangkan organisma penggunaan pelbagai ubat tahan sakit ini dalam masyarakat kita, hak untuk menetapkan antibiotik ini perlu diberikan kepada hanya doktor yang dilatih untuk menggunakannya secara berhemah," katanya.

Untuk hospital-hospital awam, ketetapan ubat-ubatan, termasuk antibiotik, dikendalikan oleh Formulari dadah kementerian.

Di Australia, antibiotik spektrum luas hanya boleh ditetapkan dengan kelulusan oleh pihak berkuasa yang ditetapkan bagi jangkitan yang sangat khusus, kata Dr Sasheela.

Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengenai ketahanan Anti -mikrobial Global 2014 mendedahkan ketahanan antimikrobial adalah ancaman utama kepada kesihatan awam di seluruh dunia dan tanpa tindakan bersepadu segera oleh pelbagai pihak, jangkitan biasa dan kecederaan kecil yang telah dirawat selama beberapa dekad sekali lagi boleh membunuh.
Tags / Kata Kunci: antibiotik , preskripsi , spektrum luas
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan