Dyana Tolak Isu Perkauman - Berita Semasa | mStar

Dyana Tolak Isu Perkauman

Diterbitkan: Isnin, 19 Mei 2014 12:58 AM

(Ubah saiz teks)

TELUK INTAN: Calon DAP Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan, Dyana Sofya Mohd Daud menyifatkan pencalonannya bertujuan untuk menangani isu perkauman.

Pemilihannya sebagai wanita Melayu pertama yang dicalonkan DAP untuk kerusi Parlimen sekali gus menunjukkan parti itu bukan bersifat perkauman.

DAP sebelum ini sering dikritik banyak pihak sebagai cauvinis kerana ideologi dan fahaman DAP yang menjurus kepada semangat perkauman.

Bagaimanapun, secara umumnya Dyana menerusi pencalonannya pada PRK Teluk Intan mahu menolak isu perkauman dari terus menimbulkan ketegangan dalam masyarakat dan negara.

"Pencalonan saya membawa mesej untuk menolak perkauman, memartabatkan wanita dan memberi tempat kepada golongan muda dalam politik," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran jentera PRK Teluk Intan oleh Pakatan Rakyat di Kampung Bahagia di sini, malam Ahad.

Malah pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat terutama DAP melihat Dyana sedikit berbeza kerana mempunyai prinsipnya tersendiri selain memberi ruang untuknya menyertai barisan kepimpinan di kalangan belia.

Timbalan Pesuruhjaya 1 PAS Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menolak tanggapan ramai bahawa kelebihan Dyana kerana kecantikannya.

"Ya, Dyana memang cantik tetapi dia ada prinsip untuk menentang perkauman," kata Nizar.

Bagi Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, Dyana diberikan ruang untuk wanita dan belia untuk memainkan peranan dalam kepimpinan.

"Dyana merupakan calon baharu, calon muda, calon wanita malah beliau juga seorang calon profesional supaya dapat membantu rakyat," katanya.
Tags / Kata Kunci: Dyana Sofya , DAP , PRK Teluk Intan
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan