Bekalan Air Selangor, Lembah Klang Cukup Semasa El Nino - MB - Berita Semasa | mStar

Bekalan Air Selangor, Lembah Klang Cukup Semasa El Nino - MB

Diterbitkan: Ahad, 18 Mei 2014 5:46 PM

air selangor

Khalid memberi jaminan bekalan air di Selangor dan Lembah Klang cukup untuk tempoh enam bulan.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Kerajaan Selangor membuat persediaan bagi memastikan simpanan bekalan air mencukupi untuk rakyat negeri ini dan Lembah Klang sepanjang tempoh enam bulan, terutama bagi menghadapi fenomena El Nino.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, kerajaan negeri sudah melaksanakan projek Hybrid off River Augmentation System (Horas) bagi menambah bekalan air mentah.

"Jika Jun, Julai dan Ogos ini dikatakan musim El Nino, maka kita dapat menyediakan air secukupnya untuk tempoh tersebut kerana rizab air boleh menampung sehingga enam bulan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pelepasan program kayuhan 'Shah Alam Enduride 2014' di sini, Ahad.

Jabatan Meteorologi Malaysia meramalkan negara dijangka mengalami musim kering pada bulan Jun sehingga September tahun ini.

Selain itu, Pertubuhan Meteorologi Dunia (WMO) meramalkan fenomena El Nino berkemungkinan berlaku pertengahan tahun ini dan mungkin berlanjutan antara enam hingga 18 bulan.

Sebahagian Selangor dan Lembah Klang mengalami catuan air secara berjadual dan berperingkat selama tiga bulan antara Febuari dan April ekoran kekurangan bekalan air semasa musim panas baru-baru ini.


Tags / Kata Kunci: air , Selangor , Lembah Klang , El Nino
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan