Belum Ada Berita Pembenihan Awan Daripada Thailand - Exco Selangor - Berita Semasa | mStar

Belum Ada Berita Pembenihan Awan Daripada Thailand - Exco Selangor

Diterbitkan: Jumaat, 16 Mei 2014 7:14 PM

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Thailand masih belum memberi respon terhadap penggunaan teknologi pembenihan awan yang digunapakai di negara itu, kata Exco Kerajaan Negeri,  Dr Ahmad Yunus Hairi.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Tetap Belia dan Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam berkata surat telah dihantar kepada kerajaan Thailand dan Kementerian Pertahanan Malaysia namun masih tiada jawapan yang diterima daripada mereka. 

Dr Ahmad bercakap kepada pemberita mengenai perkembangan terkini dalam mencari jalan alternatif untuk mengatasi krisis air yang berlaku bulan lalu. 

Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim dilaporkan berkata kerajaan negeri sedang cuba mendapatkan bantuan daripada kerajaan Thailand untuk menggunakan teknologi pembenihan awan mereka bagi membolehkan hujan turun di kawasan empangan Sungai Selangor. 

Dr Ahmad Yunus berkata paras air di Sungai Selangor pada pagi Jumaat, berada pada tahap 41.75 peratus 

Beliau yakin rakyat di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Selangor akan mendapat bekalan air yang mencukupi untuk tempoh lima hingga enam bulan akan datang. 

"Kami telah menggunapakai beberapa pendekatan beberapa bulan kebelakangan ini untuk mengatasi masalah bekalan air dan saya yakin bekalan air akan cukup ketika bulan Ramadan dan selepas itu," katanya ketika ditanya mengenai perancangan kerajaan negeri untuk berhadapan dengan insiden El Nino.

Tags / Kata Kunci: pembenihan awan

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan