Penyokong Pemuliharaan Malaysia Menang 'Oskar Hijau' - Berita Semasa | mStar

Penyokong Pemuliharaan Malaysia Menang 'Oskar Hijau'

Diterbitkan: Jumaat, 9 Mei 2014 12:46 PM

Dr Melvin Gumal (kiri) mengetuai pasukan pengkaji merentasi sebuah sungai di lokasi projek orang utan di Taman Negara Batang Ai di Sarawak.

(Ubah saiz teks)

PETALING JAYA: Seorang penyokong pemuliharaan yang dikenali kerana usahanya dalam membantu menyelamatkan orang utan di Malaysia memenangi Anugerah Whitley, dan merupakan rakyat Malaysia pertama mendapat pengiktirafan tersebut.

Dr Melvin Gumal diberikan penghormatan menerusi Anugerah Whitley untuk Pemuliharaan dalam Habitat Mawas pada satu majlis khas di Royal Geographical Society di United Kingdom pada malam Khamis.

Anugerah tersebut merupakan majlis antarabangsa yang bertujuan untuk memberi penghormatan kepada usaha-usaha pemuliharaan terbaik dunia.

"Saya begitu terharu, dan teruja untuk rakan-rakan pencalonan yang lain," kata Dr Gumal kepada The Star menerusi aplikasi WhatsApp, sebelum majlis berlangsung.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada keluarganya, Jabatan Perhutanan Sarawak, Perbadanan Perhutanan, Borneo Adventure dan beberapa penyumbang seperti Perkhidmatan Perikanan dan Hidupan Liar Amerika Syarikat dan lain-lain atas sokongan mereka.

Beliau turut menerima wang tunai 35,000 pound (RM192,168) di mana ia akan digunakan untuk kerja-kerja di lapangan.

Penyokong pemuliharaan jangka panjang dan pakar biologi, Dr Gurmal dipilih di kalangan lebih 170 pakar di seluruh negara untuk diberikan anugerah itu. 

The Star sebelum ini melaporkan beliau merupakan salah seorang daripada lapan calon akhir yang akan merebut anugerah itu, yang dikenali sebagai Oskar Hijau.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan