Hudud: Ketua Menteri, Pengerusi BN Diminta Nyata Pendirian - Berita Semasa | mStar

Hudud: Ketua Menteri, Pengerusi BN Diminta Nyata Pendirian

Diterbitkan: Rabu, 7 Mei 2014 3:04 PM

(Ubah saiz teks)

GEORGE TOWN: Anggota Dewan Undangan Negeri Tanjong Bungah dari DAP Teh Yee Cheu meminta Ketua Menteri Lim Guan Eng dan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Pulau Pinang Teng Chang Yeow menyatakan pendirian berhubung hukum hudud.

Beliau berkata kerajaan negeri di bawah pimpinan DAP dan BN negeri perlu menerangkan kepada rakyat sama ada mereka menyokong atau menentang undang-undang jenayah Islam itu.

"Ketua menteri Pulau Pinang dan pengerusi BN negeri perlu bertanggungjawab untuk menjawab soalan ini. Saya menentang pelaksanaan hukum hudud di Malaysia kerana undang-undang hudud buat masa ini tidak sesuai dilaksanakan di negara berbilang kaum seperti Malaysia," katanya dalam sidang akhbar di sini, Rabu.

Isu pelaksanaan hukum hudud di Kelantan kembali menjadi perbincangan hangat akhir-akhir ini apabila Kerajaan PAS Kelantan melalui anggota Parlimen parti itu, bercadang membawa usul berhubung perkara itu di Dewan Rakyat Jun ini.

Hasrat PAS untuk mengemukakan rang undang-undang persendirian itu di Parlimen ditentang keras sekutunya, DAP, atas alasan pelaksanaan hudud tidak pernah menjadi kesepakatan dalam pakatan PAS-DAP-PKR.


Tags / Kata Kunci: Hudud , Tanjung Bungah
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan