Hapus Kegiatan Militan Sepenuhnya, Suspek Terus Diburu - Zahid Hamidi - Berita Semasa | mStar

Hapus Kegiatan Militan Sepenuhnya, Suspek Terus Diburu - Zahid Hamidi

Diterbitkan: Ahad, 4 Mei 2014 8:46 AM

(Ubah saiz teks)

BANGI:  Penahanan 11 individu, dipercayai anggota kumpulan militan membuktikan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertindak secara profesional bagi menyekat sepenuhnya kegiatan seumpama itu di negara ini, kata Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Menteri Dalam Negeri itu juga menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa penangkapan itu hanya akan menjejaskan nama Malaysia.

"Ini kerana kementerian berpendapat penangkapan ini akan diikuti dengan tindakan membawa militan ke mahkamah di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

"Tindakan ini dilakukan mengikut perundangan, dan kita bertanggungjawab untuk telus dalam tindakan-tindakan yang dilakukan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Makan Malam Kejohanan Sukan Imigresen Malaysia ke-16 di Universiti Kebangsaan Malaysia, Sabtu.

Ahmad Zahid berkata, Malaysia juga tidak mahu Islamofobia berlaku di negara ini.

"Ini kerana kita harus membezakan kegiatan militan dengan amalan Islam sebenarnya. Inilah yang mahu digambarkan oleh kementerian kerana kita tidak mahu menggambarkan seolah-olah orang Islam semuanya pengganas," katanya.

Beliau berkata,  saki-baki kumpulan itu akan terus diburu agar kegiatan berkenaan terhapus sepenuhnya, sekali gus menjadikan Malaysia negara bebas militan.

Sebelum ini, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, kumpulan militan yang menjadi sasaran Cawangan Khas Unit Anti Keganasan Bukit Aman dipercayai mempunyai rangkaian di Syria dan selatan Filipina.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati kumpulan itu, mempunyai hubungan dengan kedua-dua negara itu dan negara-negara lain.

"Kita sedar rangkaian mereka di negara asing.

"Kami akan membuat lebih banyak tangkapan tidak lama lagi," katanya pada sidang media selepas pertandingan menembak antara polis dan media di sini pada hari Sabtu.

Ketika ditanya sama ada terdapat lebih daripada satu kumpulan militan di negara ini, Khalid berkata polis akan memantau mengenainya.

Selain itu beliau juga mendedahkan bahawa kumpulan militan itu ingin menghantar pejuang mereka ke Syria.

"Mereka boleh hantar tetapi jangan mempengaruhi belia Malaysia dan menjejaskan keselamatan dan keselamatan Malaysia," katanya.

Sehingga kini polis sudah menahan 11 suspek kerana disyaki terbabit dalam kegiatan militan di dalam dan luar negara.

Semua yang ditahan dalam operasi serentak di beberapa lokasi di Kedah dan Selangor itu berusia antara 22 dan 55 tahun dan disyaki terbabit dalam kumpulan militan yang bertanggungjawab merancang perbuatan ganas.

Mereka ditahan mengikut BAB VI A - Kesalahan Berkaitan Dengan Keganasan dan Akta Kanun Keseksaan.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan