Senarai Kargo MH370: Bateri Lithium Ion Patuhi Peraturan Pembungkusan IATA - Berita Semasa | mStar

Senarai Kargo MH370: Bateri Lithium Ion Patuhi Peraturan Pembungkusan IATA

Diterbitkan: Jumaat, 2 Mei 2014 7:45 AM

MH370
(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Sebanyak 200 biji bateri lithium ion, dibawa oleh pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH370 yang hilang, adalah mematuhi peraturan barangan bahaya Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).

Ini dinyatakan dalam senarai kargo yang disertakan bersama-sama laporan awal MH370 yang dikeluarkan pada Khamis oleh Kementerian Pengangkutan.

Menurut ruangan maklumat pengendalian Air Waybill, nota konsainan udara, menyatakan: "Perisytiharan penghantaran bagi DGD (barangan bahaya) tidak diperlukan. Bateri lithium ion adalah mematuhi seksyen II P.I.965." 

Seksyen II peraturan itu terpakai kepada sel lithium ion dengan rating jam-Watt tidak melebihi 20 Wh dan bateri lithium ion dengan rating jam-Watt tidak melebihi 100 Wh, dibungkus dalam kuantiti tidak melebihi had dibenarkan mengikut Seksyen II, Jadual 965-II.

Penerbangan MH370 juga dilaporkan membawa 4,566 kilogram manggis segar, yang dihantar oleh Poh Seng Kian dari Muar, Johor untuk Beijing Guangchangming Trading Co.

Baki kargo terdiri bungkusan dan barangan kurier seberat 2,934 kilogram. 

Penerbangan MH370 yang membawa 239 penumpang dan anak kapal berlepas pada 8 Mac dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pukul 12.41 tengah malam dan hilang daripada imbasan radar kira-kira sejam kemudian semasa berada di ruang udara Lautr China Selatan.

Pesawat itu sepatutnya tiba di Beijing pada 6.30 pagi hari sama. 

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan