Polis Benarkan Himpunan Anti GST Selepas Penganjur Setuju Penuhi Syarat - Berita Semasa | mStar

Polis Benarkan Himpunan Anti GST Selepas Penganjur Setuju Penuhi Syarat

Diterbitkan: Rabu, 30 April 2014 9:57 PM

Mohmad Salleh

Mohmad Salleh.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Polis akan membenarkan Himpunan Aman Membantah Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) diadakan pada Khamis tetapi menasihatkan penganjur supaya mematuhi syarat-syarat tertentu untuk memastikan keselamatan peserta. 

"Para peserta tidak dibenarkan membawa senjata atau kanak-kanak ke perhimpunan ini. 

"Mereka juga perlu mengikuti dan menghormati arahan daripada anggota polis yang bertugas, yang berada di sana untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini dan memastikan kelancaran penganjuran itu," kata Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh pada sidang media di sini, Rabu.

Perhimpunan yang dijangka membabitkan 10,000 hingga 15,000 orang itu akan diadakan dekat Dataran Merdeka di sini antara pukul 2 petang dan 5 petang.

Beliau mengingatkan penganjur bahawa penunjuk perasaan dapat berkumpul berhampiran lokasi bersejarah itu tetapi tidak dibenarkan berada di padang dan podium. 

Mereka juga tidak dibenarkan menggunakan alat pembesar suara, membuat ucapan dan menjerit slogan parti ketika berarak ke Dataran Merdeka dari pelbagai lokasi," katanya. 

"Kita telah bertemu dengan penganjur sebanyak empat kali dan mereka telah bersetuju dengan syarat-syarat kita.

"Kami akan memastikan keselamatan orang awam dan semua yang terlibat dalam perhimpunan tersebut," katanya.


iklan

Kolumnis

iklan

Iklan