SPRM Syor Kerajaan Negeri Gubal Dasar Tak Beri Projek, Tanah Kepada Keluarga

Diterbitkan: Ahad, 27 April 2014 12:04 AM

Abu Kassim Mohamed.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesyorkan agar semua kerajaan negeri menggubal satu dasar melarang pengurniaan projek atau tanah kepada keluarga terdekat anggota pentadbiran.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Abu Kassim Mohamed berkata langkah itu penting bagi mengelak persepsi wujud elemen rasuah atau salah guna kuasa dalam pentadbiran mereka.
 
"Kita akan mengadakan perbincangan dengan Menteri Besar dan Ketua Menteri... sebenarnya langkah ini sudahpun dimulakan.
 

"Saya juga telah meminta pengarah-pengarah (negeri SPRM) saya agar mengambil langkah bagi mengadakan perbincangan bersama ketua kerajaan negeri," katanya ketika berucap di majlis Pelancaran Amalan Kredibiliti, Masyarakat Berintegriti dan Menandatangani Ikrar Integriti Korporat (CIP) di sini, Sabtu.

Lapan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kaum Cina menandatangani CIP, antaranya Persatuan Belia Kristian Malaysia, Persatuan Graduan Muda dan Pertubuhan Gerakan Belia Bersatu Malaysia.

 
Sementara itu, Abu Kassim menggesa lebih ramai pihak tanpa mengira kaum tampil menyokong agenda memerangi rasuah kerana ia amat penting untuk memastikan kejayaan misi berkenaan.
 
"Pelbagai inisiatif yang dijalankan oleh SPRM dalam menangani isu rasuah di negara kita akan hanya menjadi sia-sia tanpa sokongan semua pihak, apabila ada yang enggan memberikan maklumat berhubung rasuah kepada SPRM," katanya.

Beliau berkata cadangan pindaan Akta SPRM 2009 yang dijangka dibentang di Parlimen tahun ini akan memperkukuh usaha suruhanjaya itu dalam memerangi rasuah.
 
"Antara pindaan yang disyorkan ialah aspek berkaitan pelantikan Ketua Pesuruhjaya dan pembentukan sebuah suruhanjaya perkhidmatan khusus bagi SPRM.
 
"Selain itu, peruntukan baharu berkaitan liabiliti korporat dan penyiasatan membabitkan kekayaan di luar kemampuan juga sedang diteliti," katanya.

Tags / Kata Kunci: SPRM

iklan

Video

Isnin, 23 Oktober 2017 5:54 PM

Adam, Ezlynn Tuduh Menuduh! Mana Satu Betul?

Isnin, 23 Oktober 2017 4:10 PM

Kiriman Akhir Sebelum Karam

Isnin, 23 Oktober 2017 2:30 PM

Mona Bukan Kehidupan Saya - Shahir

Isnin, 23 Oktober 2017 1:31 PM

Tragedi Tanah Runtuh: Semua Mayat Dijumpai

Isnin, 23 Oktober 2017 9:00 AM

#BiziBody: Aizat Amdan Tak Lupa Dua Benda Ini!

Jumaat, 20 Oktober 2017 2:30 PM

Umur Dah Lanjut Pun Nak Menyanyi Lagi?

Jumaat, 20 Oktober 2017 9:00 AM

#akuStar: Irfan Haris - Pesan

Jumaat, 20 Oktober 2017 8:30 AM

Donut Untuk Sang Hero

Khamis, 19 Oktober 2017 1:00 PM

Lebih Baik Jual Album Sendiri - Firman

Khamis, 19 Oktober 2017 8:30 AM

Keringat Wanita Waja

Kolumnis

iklan

Iklan