Obama Tiba Di Malaysia Dengan Lambaian, Senyuman Mesra - Berita Semasa | mStar

Obama Tiba Di Malaysia Dengan Lambaian, Senyuman Mesra

Diterbitkan: Ahad, 27 April 2014 9:00 AM

obama w

Obama dengan lambaian dan senyuman mesranya sebaik sahaja keluar dari pintu pesawat Air Force One. Foto AZHAR MAHFOF / THE STAR

(Ubah saiz teks)

SUBANG: Dengan lambaian tangan kanan dan mengukir senyuman mesra seperti kebiasaannya, Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama berjalan keluar dari pesawat Air Force One untuk memulakan lawatan bersejarah ke Malaysia.

Adegan beliau melambaikan "hello" di tangga pesawat presiden itu banyak kali dipertontonkan di televisyen sejak beliau mengambil alih jawatan itu pada 2009, tetapi kali ini Presiden Amerika Syarikat ke-44 itu berada di sini.

Pesawat Boeing 747- 200B mendarat kira-kira pukul 5 petang dalam keadaan cuaca baik dan suhu sejuk berikutan hujan sebelum itu.

Sejurus selepas itu, kenderaan Cadillac One yang dikenali sebagai The Beast bersedia di sebelah pesawat.

Kemudiannya, detik bersejarah negara yang dinanti-nantikan sejak 48 tahun apabila menyaksikan ketibaan Presiden Amerika Syarikat.

Obama berkarisma yang berpakaian rapi dengan sut biru gelap kelihatan tenang walaupun sibuk dengan kunjungannya ke Tokyo dan Seoul, menuruni anak tangga pesawat.

Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman adalah yang pertama yang mengucapkan selamat datang kepada Presiden Obama, diikuti oleh Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin yang bertindak sebagai menteri pengiring bagi ketibaan presiden itu.

Presiden itu dilihat memberikan kata-kata kepada orang-orang yang menegurnya, tersenyum dan juga memberikan tepukan di bahu sebagai tanda mesra. 

Obama mengetahui ramai lagi yang menantikan beliau, selama empat jam, termasuk sebahagian besar media.

Beliau tersenyum dan melambai kepada mereka sebelum diiringi Khairy untuk menaiki kenderaan The Beast

Penasihat Keselamatan Negara AS, Susan Rice menyertai beliau dalam perjalanan ke Parlimen untuk majlis sambutan rasmi.

Protokol keselamatan amat ketat untuk ketibaan presiden itu, di mana para wartawan perlu menjalani tiga tahap pemeriksaan identiti.

Ketibaan presiden disiarkan secara langsung oleh rangkaian stesen telebisten tempatan. 

Lyndon B. Johnson merupakan Presiden Amerika Syarikat yang pertama melawat Malaysia sejak 1966.


   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan