Air Lombong Selamat Digunakan -MB - Berita Semasa | mStar

Air Lombong Selamat Digunakan -MB

Diterbitkan: Jumaat, 25 April 2014 4:40 PM

Air empangan Hulu Selangor susut di Kuala Kubu Bharu.

(Ubah saiz teks)

KLANG: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menepis dakwaan yang mengatakan bahawa langkah kerajaan negeri menggunakan air mentah dari bekas lombong untuk menampung keperluan air di Lembah Klang boleh menimbulkan masalah kesihatan kerana terdapat kandungan logam berat di dalamnya.

Beliau berkata kandungan air dari bekas lombong selamat digunakan berdasarkan kaedah pensampelan yang dibuat oleh Jabatan Kimia dan Jabatan Kesihatan.

"Kita ada pakar lain yang mengatakan air dari bekas lombong selamat digunakan dan ujian yang dijalankan oleh ahli kimia turut mendapati perkara sama," katanya kepada pemberita selepas menghadiri program khas bersama rakyat di sini, Khamis.

Sebelum ini Pengerusi Majlis Kualiti Alam Sekeliling Malaysia, Prof Datuk Dr Zaini Ujang yang juga Naib Canselor serta Profesor Pelestarian Air di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dilaporkan berkata langkah kerajaan Selangor mendapatkan bekalan air mentah dari bekas lombong tidak sesuai kerana ia mungkin boleh menyebabkan penyakit kulit.

Dr Zaini dilaporkan berkata kajian yang dilakukannya sebelum ini mendapati air bekas lombong tidak bermasalah jika diambil pada bahagian permukaan tetapi jika disedut hingga ke dasar, bahan logam berat akan turut disedut sekali.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata kerja-kerja mengepam air dari kolam-kolam bekas lombong telahpun dimulakan bagi mengatasi masalah kekurangan bekalan air ketika ini dengan lapan pam air berkeupayaan tinggi yang setiap satunya mampu mengepam jumlah air sebanyak 50 juta liter sehari.

Katanya, pihaknya menjangkakan untuk mengepam antara 700 hingga 900 juta liter sehari dalam masa terdekat.

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri sebelum ini meluluskan peruntukan sebanyak RM10 juta bagi membina infrastruktur bagi kerja-kerja mengepam air dari bekas lombong atau kolam sekitar Lembangan Sungai Selangor ke Sungai Selangor.

Berhubung kenyataan Anggota Parlimen Jelutong Jeff Ooi dari DAP yang dilaporkan mahu Abdul Khalid dipecat dari jawatannya berikutan kegagalan beliau menangani isu air, Abdul Khalid berkata beliau tidak mempunyai kuasa memintanya meletak jawatan.

Tags / Kata Kunci: Selangor , Lombong
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan