Tindakan Mahkamah Jika PAS Bentang Usul Hudud Di Parlimen - Gerakan - Berita Semasa | mStar

Tindakan Mahkamah Jika PAS Bentang Usul Hudud Di Parlimen - Gerakan

Diterbitkan: Khamis, 24 April 2014 8:46 PM

Tan Keng Liang

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda Parti Gerakan akan mengambil tindakan undang-undang jika PAS terus membentangkan usul Rang Undang-Undang Persendirian untuk melaksanakan hukum Hudud di Kelantan.

Ketua Pemuda Gerakan Tan Keng Liang berkata tindakan itu diambil bagi mempertahan dan melindungi Perlembagaan Persekutuan yang tidak pernah memperuntukkan apa-apa dalam melaksanakan hukum Hudud.

"PAS bercadang membentangkan usul ini di Parlimen berkemungkinan awal Jun ini atau selewat-selewatnya September. Jika ia terjadi, kami akan membentuk jawatankuasa pasukan peguam yang akan meneliti perkara tersebut.

"Dan sekiranya usul itu pula diluluskan di Parlimen, maka jawatankuasa yang diwujudkan itu akan cuba mendapatkan perintah mahkamah untuk membatalkan keputusan itu," katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyerahkan notis tindakan undang-undang kepada Penolong Setiausaha Dewan Pemuda PAS Pusat, Yusapiza Yaakob, di Ibu Pejabat PAS Pusat di Jalan Raja Laut di sini Khamis.

Tan berkata pelaksanaan hukum Hudud juga akan mengakibatkan kewujudan dua sistem perundangan jenayah berbeza dalam negara ini.

"Undang-undang jenayah dan sistem sedia ada ditambah baik dari semasa ke semasa. Jika ada sebarang kelemahan dalam undang-undang dan prosedur jenayah kini, adalah lebih baik digubal undand-undang untuk membetulkan kelemahan itu.

"Adalah tidak praktikal untuk melakukan rombakan keseluruhan sistem untuk tujuan itu. Kami juga ingin mengingatkan bahawa isu ini bukan mengenai seseorang itu menentang undang-udang dan prinsip Islam, ia sama ads kita patut melupakan prinsip yang dipersetujui dalam Perlembagaan Persekutuan," katanya.

Semalam, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata PAS negeri itu akan meneruskan agenda melaksanakan hukum Hudud.

Beliau juga mengingatkan parti-parti daripada rakan sekutu pembangkang bahawa mereka tidak mempunyai sebarang hak untuk campur tangan.
Tags / Kata Kunci: Gerakan , hudud , parlimen
   

iklan

Video

Khamis, 12 Julai 2018 1:05 PM

Lempang pelajar ikut suka hati

Selasa, 10 Julai 2018 6:39 PM

Nak 'gugur jantung' tengok pakcik ini memandu

Selasa, 10 Julai 2018 3:06 PM

Pengasuh pijak, hempas anak jagaan

Isnin, 9 Julai 2018 5:30 PM

Ragam si meow & bola!

Jumaat, 6 Julai 2018 5:39 PM

Tak sanggup tengok mayat mangsa kemalangan

Jumaat, 6 Julai 2018 12:48 PM

Durian buah untuk orang kaya?

Khamis, 5 Julai 2018 7:02 PM

Ngeri! Nampak kaki dalam beg baju

Kolumnis

iklan

Iklan