ICAO Sahkan KLIA2 Tepati Standard Keselamatan - Berita Semasa | mStar

ICAO Sahkan KLIA2 Tepati Standard Keselamatan

Diterbitkan: Khamis, 24 April 2014 5:00 PM

(Ubah saiz teks)

SEPANG: Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), sebuah agensi khusus United Nations yang menyediakan piawaian, peraturan dan prosedur bagi penerbangan antarabangsa, mengesahkan klia2 memenuhi standard keselamatannya.

Mengumumkan perkara itu pada Khamis, Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata projek ikonik negara itu mematuhi piawaian antarabangsa ICAO.

"Saya ingin mengumumkan hari ini bahawa laporan daripada ICAO mengesahkan klia2 adalah selamat. Laporan itu telah dibentangkan di Kabinet semalam," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis penyerahan Menara Kawalan Trafik Udara klia2 oleh Malaysia Airports Holdings Bhd kepada Jabatan Penerbangan Awam (DCA) di sini.

Beliau berkata lapangan terbang itu masih menjalankan kesediaan operasi dan pemindahan sehingga akhir April walaupun sijil perakuan siap dan pematuhan dikeluarkan pada 18 April.

Hishammuddin membayangkan klia2 mungkin dibuka secara rasmi sebulan selepas pra pembukaan pada 2 Mei.

"Saya menyatakan bahawa kami akan melakukannya (pelancaran rasmi) dalam tempoh sebulan kemungkinan pada 2 Jun dan itu adalah perkara biasa (tempoh masa) tetapi apa yang lebih penting ialah saya mahu semuanya beroperasi dari hari pertama," katanya.

Sementara itu, Ketua Pengarah DCA Datuk Azharuddin Abdul Rahman mengumumkan bahawa klia2 telah menetapkan prosedur berlepas dan mendarat pesawat yang baharu.

"Semua syarikat penerbangan perlu mematuhi prosedur baharu ini yang telah kami tetapkan dan syarikat penerbangan telah mengambil maklum mengenainya sebulan yang lalu," katanya, sambil menambah pesawat pertama dijangka mendarat pada pagi (12.01 pagi) 2 Mei.

Azharuddin berkata klia2 telah mencapai satu pencapaian baharu dengan pengenalan landasan ketiga.

"Kita adalah yang pertama di Asean memiliki sistem tiga landasan," katanya.

Terdahulu, para jemputan dan media dipertontonkan dengan pendaratan dua buah pesawat MH402 dan MH604 secara serentak di landasan dua dan tiga di klia2.

"Ini akan kita jadikan sebagai prosedur normal dan membolehkan kita menambah lagi jumlah pesawat yang akan mendarat dan berlepas dari klia2," katanya.

Ini adalah peristiwa bersejarah dan pencapaian bagi industri penerbangan kita, katanya.

Pengarah Urusan MAHB Tan Sri Bashir Ahmad berkata pada hari pertama operasi klia2, akan terdapat 56 pergerakan (ketibaan dan berlepas).

"Manakala dari 9 Mei dan seterusnya, apabila Airasia memulakan operasinya di klia2, kita boleh mempunyai kira-kira 400 pergerakan sehari," katanya. 


Tags / Kata Kunci: ICAO , KLIA
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan