Pati Lari, Pemilik Premis Dapat Maklumat Awal Operasi - Zahid - Berita Semasa | mStar

Pati Lari, Pemilik Premis Dapat Maklumat Awal Operasi - Zahid

Diterbitkan: Jumaat, 18 April 2014 2:06 PM

Ahmad Zahid (kanan) sering turun padang dalam operasi bersepadu Pati di seluruh negara.

(Ubah saiz teks)

IPOH: Pemilik pusat hiburan, rumah urut dan spa mempunyai rangkaian luas untuk mendapatkan maklumat awal mengenai operasi bersepadu memburu pendatang asing tanpa izin (Pati) Fasa 3 bagi mengelak warga asing terbabit ditahan pihak penguatkuasa.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata situasi itu menyebabkan Pati yang bekerja di premis berkenaan dapat melarikan diri sebebelum operasi bermula, sekali gus operasi itu sukar dijalankan.

Beliau bagaimanapun berkata, pemilik premis bukan menerima maklumat berkenaan daripada pegawai jabatan atau agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri.

"Mereka (pemilik premis) mempunyai rangkaian, bukan soal kebocoran dalam kalangan pegawai, tetapi saya fikir mereka ini telah tercium bau operasi yang dijalankan. (Operasi) tahap (fasa) tiga ini sukar kerana melibatkan pusat-pusat hiburan, rumah urut, bukan mudah," katanya selepas menyertai operasi itu sekitar Ipoh di sini, malam Khamis.

Bagaimanapun, Ahmad Zahid berkata Jabatan Imigresen khususnya di bahagian penguatkuasaan tidak berputus asa, malah akan terus menjalankan operasi itu.

"Saya tetap memberi semangat kepada pegawai-pegawai saya dan lain-lain agensi yang turut sama menjalankan operasi kerana ia (operasi) bukan untuk menzalimi atau menganiaya mana-mana pihak, tetapi kita tidak mahu mereka menggunakan pas lawatan sosial dengan melakukan kerja yang bertentangan dengan undang-undang negara ini," katanya.

Tags / Kata Kunci: Ahmad Zahid Hamidi , Pati , Operasi
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan