Dua Mahkamah Pembinaan Pertama Di Malaysia Dirasmikan - Berita Semasa | mStar

Dua Mahkamah Pembinaan Pertama Di Malaysia Dirasmikan

Diterbitkan: Isnin, 14 April 2014 7:12 PM

SERBA BARU... Permandangan bilik Mahkamah Tinggi Pembinaan Kuala Lumpur yang telah dirasmikan oleh Tun Arifin Zakaria pada Majlis Perasmian Mahkamah Tinggi Pembinaan Kuala Lumpur dan Selangor di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur Jalan Duta pada Isnin.- fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Dua Mahkamah Pembinaan yang pertama di Malaysia, masing-masing terletak di Kuala Lumpur dan Shah Alam dirasmikan penubuhannya pada Isnin oleh Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria.

Kedua-dua mahkamah khas ini berperanan menyelesaikan pertikaian yang berlaku di dalam industri pembinaan telah direalisasikan kewujudannya pada April tahun lalu, setelah Lembaga Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) membuat usul cadangan kepada Badan Kehakiman pada Januari 2013.

Menteri Kerja Raya Datuk Haji Fadillah bin Haji Yusof berkata dalam ucapan perasmiannya, "Penubuhan mahkamah khas ini dapat mengubah operasi perniagaan pembinaan dijalankan di dalam negara. Pertikaian pemegang amanah harta dalam industri pembinaan juga dapat diselesaikan dengan lebih saksama dan cepat oleh juri yang mempunyai kepakaran dan berpengalaman dalam kes-kes pembinaan,"

Kewujudan mahkamah khas ini juga telah meletakkan Malaysia sebagai negara kedua di dunia yang mempunyai mahkamah khas untuk industri pembinaan. Negara pertama adalah United Kingdom yang telah menubuhkan Mahkamah Teknologi dan Pembinaan (TCC).

Inisiatif penubuhan Mahkamah Pembinaan bermula seiring dengan cadangan pelaksaanan Akta Bayaran dan Adjudikasi Industri Pembinaan (CIPAA). Keperluan wujudnya mahkamah khas dalam industri pembinaan ini adalah penting bagi melengkapi akta ini yang bakal dikuatkuasakan selepas diwartakan pada 2012.

Pelaksanaan CIPAA bakal memberikan kelegaan besar kepada industri pembinaan di Malaysia kerana akta ini bertindak sebagai timbang tara yang berpotensi menyelesaikan masalah berkaitan kelewatan pembayaran dan pertikaian pembinaan yang berpanjangan.

Mahkamah Pembinaan ini akan meningkatkan lagi aspek-aspek keadilan lain di dalam industri pembinaan. Menerusi adjudikasi dan sokongan mahkamah khas ini dalam memahami kelewatan yang tertangguh serta tunggakan belanjawan berhubung kes-kes pembinaan, industri dapat lebih memfokus kepada usaha-usaha menunaikan tanggungjawab tugasan dan bukannya terlibat dalam pertikaian berlarutan yang tidak wajar.

Melangkah ke hadapan, CIDB telah menubuhkan satu unit untuk mengesan dan menganalisis kes-kes yang dibawa ke Mahkamah Pembinaan untuk mengkaji apakah punca lazim pertikaian yang berlaku dalam lingkungan industri.

Di samping itu, CIDB juga merancang untuk mendapatkan gambaran yang lebih mengenai isu-isu yang specific berhubung industri pembinaan di Malaysia.

Dengan penubuhan Mahkamah Pembinaan yang telah pun beroperasi setahun lalu, CIDB meninjau peluang untuk bekerjasama dengan Badan Kehakiman dalam mengakses dan meneliti kes-kes yang telah pun selesai.

   

iklan

Video

Selasa, 19 Jun 2018 1:13 PM

Takdir ibu & anak 'pergi' bersama

Selasa, 19 Jun 2018 8:30 AM

Cabaran anyam ketupat!

Isnin, 18 Jun 2018 8:00 AM

mStar teka lagu Raya - Challenge

Jumaat, 15 Jun 2018 6:00 AM

Raikan Syawal, bukan 'membawang'

Rabu, 13 Jun 2018 3:40 PM

Perihal suka iklankan maksiat di Instagram

Rabu, 13 Jun 2018 8:00 AM

Jangan sibuk main 'game' dalam bulan puasa

Selasa, 12 Jun 2018 4:06 PM

Cabaran RM15 di bazar Ramadan

Selasa, 12 Jun 2018 9:00 AM

Wartawan mStar pening pilih baju raya

Kolumnis

iklan

Iklan