Siasatan Dapati Tiada Panggilan Dari Pembantu Juruterbang - Ahmad Shabery - Berita Semasa | mStar

Siasatan Dapati Tiada Panggilan Dari Pembantu Juruterbang - Ahmad Shabery

Diterbitkan: Ahad, 13 April 2014 11:36 PM

Ahmad Shabery Cheek.

(Ubah saiz teks)

KEMAMAN: Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata siasatannya menunjukkan tidak ada panggilan dibuat pembantu juruterbang pesawat MAS Penerbangan MH370 pada 8 Mac. 

Ahmad Shabery berkata beliau bersetuju dengan Pemangku Menteri Pengangkutan Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein yang menafikan laporan sebuah akhbar tempatan yang mendakwa pembantu juruterbang itu ada membuat panggilan. 

Ahmad Shabery berkata beliau telah cuba mendapatkan maklumat dengan mereka berkenaan dan mereka mengesahkan tidak ada panggilan dibuat oleh sesiapa dari pesawat tersebut. 

"Saya memohon supaya semua pihak lebih bertangungjawab mengeluarkan kenyataan kerana kenyataan yang tidak bertanggungjawab, boleh menyebabkan kekeliruan kepada masyarakat. 

"Ia juga boleh menyulitkan lagi proses pencarian (pesawat yang hilang itu) yang sepatutnya diberi keutamaan kepada mereka yang bertanggungjawab," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada program turun padang dan melawat warga uzur di Kampung Gong Cengal, Kemasik dekat sini, Ahad.

Pada Sabtu, Bernama melaporkan Hishammuddin menafikan laporan sebuah akhbar tempatan mengenai perkara itu. 

Panggilan telefon itu kononnya dibuat ketika pesawat itu terbang rendah berhampiran Pulau Pinang. 

Hishammuddin berkata jika dakwaan akhbar itu benar, beliau sepatutnya mengetahui perkara itu dari awal lagi. 

Sementara itu, dalam perkembangan lain Ahmad Shabery berkata kementeriannya sedang mengadakan perbincangan dengan Kementerian Pendidikan tentang beberapa perkara termasuk program pemberian komputer Note Book 1Malaysia. 

Katanya, program pengagihan itu sebelum ini dilaksanakan di kalangan murid-murid dari keluarga mereka yang berpendapatan di bawah RM3,000 sebulan. 

"Program itu adalah di peringkat perancangan dan diharap ia akan dapat satu maklum balas yang positif supaya ia menjadi sebahagian hadiah hari guru pada tahun ini," katanya.
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan