Laporan Audit: Lima Kementerian Diminta Beri Penjelasan - PAC - Berita Semasa | mStar

Laporan Audit: Lima Kementerian Diminta Beri Penjelasan - PAC

Diterbitkan: Isnin, 7 April 2014 1:50 PM

Nur Jazlan (kiri) bersama Naib Pengerusinya, Dr Tan Seng Giaw menunjukkan Laporan Ketua Audit Negara Tahun 2013 Siri 1 sebelum mempengerusikan taklimat berkaitan laporan berkenaan di Bangunan Parlimen pada Isnin.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Lima kementerian diminta untuk memberikan penjelasan berhubung Laporan Ketua Audit Negara Siri Pertama Tahun 2013, kata Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Beliau berkata, kementerian yang terlibat adalah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani,  Kementerian Kesihatan, Kementerian Pendidikan, Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Kerja Raya.

"Pertama, Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dalam projek Pembangunan Empangan Paya Peda di Besut, Terengganu bernilai RM343.55 juta yang diberikan kepada syarikat usahasama yang tidak mempunyai pengalaman dalam membina empangan secara rundingan terus. Projek ini sepatutnya siap pada 2013 tetapi sehingga sekarang gagal untuk disiapkan.


"Kedua, Kementerian Pendidikan dalam pengurusan pembinaan kampus Sultan Azlan Shah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang kami telah dimaklumkan bahawa pembinaan tersebut tidak mengikut spesifikasi dan sampai sekarang UPSI masih tidak mendapat sijil kelayakan menduduki (CF) walaupun sudah beroperasi sejak 2012," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) berhubung Laporan Ketua Audit Negara Siri Pertama Tahun 2013 di Parlimen di sini, Isnin.

Nur Jazlan berkata, PAC turut mahu memanggil Kementerian Kesihatan mengenai perolehan aset, penyimpanan rekod aset, pengurusan program pembelian makanan dan proses pengurusan peralatan perubatan.

"Kita akan panggil Kementerian Dalam Negeri dalam pengurusan Rela dan pengurusan perolehan peralatan untuk Rela," katanya.

Selain itu katanya, Kementerian Kerja Raya turut akan dipanggil memberikan penjelasan berhubung Laporan Ketua Audit Negara Siri Satu 2013.

Antara isu melibatkan Kementerian Kerja Raya meliputi pembinaan Kompleks Mahkamah Kuantan yang baru, pengurusan pangkalan marin dan pembinaan Politeknik Banting di Selangor.

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan