Pengeluaran Air Terawat Meningkat, Catuan Tetap Seperti Biasa - Syabas

Diterbitkan: Jumaat, 4 April 2014 9:58 PM

catuan

Walapun pengeluaran air terawat bertambah, catuan tetap diteruskan bagi memastikan bekalan air dapat disalurkan ke sebahagian kawasan-kawasan terlibat.

(Ubah saiz teks)

KUALA LUMPUR: Pengeluaran air terawat dari Sungai Selangor berjaya ditingkatkan ekoran hujan sejak dua hari lepas, kata Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) pada Jumaat.

Penolong Pengurus Besar Jabatan Komunikasi Korporat dan Hal Ehwal Awam Syabas, Priscilla Alfred berkata, walapun pengeluaran air terawat bertambah, catuan tetap diteruskan bagi memastikan bekalan air dapat disalurkan ke sebahagian kawasan-kawasan terlibat.

"Penyaluran bekalan air itu merupakan langkah sementara dan boleh dihentikan bila-bila masa jika aliran air di sungai kembali berkurangan. Oleh yang demikian, para pengguna di kawasan yang terlibat diminta untuk terus berjimat cermat dalam menggunakan air," katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Beliau berkata, pelan catuan air yang dilaksanakan oleh Syabas kini membabitkan hampir 7.03 juta pengguna di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya apabila pelan catuan peringkat keempat bermula Jumaat.

"Catuan Peringkat Keempat menyaksikan tambahan 633 kawasan kepada catuan Peringkat Ketiga di Gombak, Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Hulu Langat, Kuala Langat dan Sepang dengan sejumlah 626,233 pintu rumah terjejas," katanya.

Selain itu, beliau berkata, catuan Peringkat Pertama yang bermula pada 27 Februari juga masih aktif walaupun Loji Rawatan Air Cheras Batu 11 dan Bukit Tampoi telah mula beroperasi sejak 30 Mac lepas.

Catuan masih diaktifkan kerana sumber air mentah dari Sungai Langat masih terdedah kepada risiko pencemaran ammonia ekoran ketiadaan penurunan hujan di sekitar kawasan sungai, katanya.

Alfred berkata, pihaknya telah membuat perancangan rapi untuk melaksanakan pelan itu dengan menambahbaik pelaksanaan catuan dari masa ke semasa mengikut pengalaman dan keadaan sebenar selepas setiap pusingan pelan catuan.

Katanya, untuk memastikan kelancaran pelan tersebut, Syabas menggunakan 649 tenaga kerja bagi mengoperasikan 850 injap pelbagai saiz yang perlu ditutup dan dibuka pada waktu tertentu.

iklan

Video

Jumaat, 24 November 2017 9:00 AM

#akuStar: Harry - Abang Lori Tenonenonet

Khamis, 23 November 2017 11:18 PM

Fazura Sah Tunangan Fattah Amin

Khamis, 23 November 2017 7:36 PM

Alahai KTM! Bila Isu Tren Tergelincir Nak Selesai?

Khamis, 23 November 2017 4:00 PM

Tatang Bagai Puteri, Tapi Ini Jadinya - Harris Baba

Khamis, 23 November 2017 3:45 PM

Tak Perlu 'FB Live' Anak Berjaya UPSR - Prof Muhaya

Khamis, 23 November 2017 2:32 PM

Bayar 'Ciput', Lepak Sampai Puas

Khamis, 23 November 2017 9:00 AM

Lagu Tak Layak, Ayda Jebat Sekadar Nak Tahu Punca

Rabu, 22 November 2017 7:00 PM

"Saya Sedih, Kecewa Dengan Nabil" - Chef Wan

Selasa, 21 November 2017 9:00 AM

Kenali Siapa Penyanyi Lagu 'Bismillah'

Kolumnis

iklan

Iklan