MB Selangor Akan Bincang Dengan Ongkili Soal Pelaksanaan WSIA

Diterbitkan: Rabu, 26 Mac 2014 8:54 PM

Abdul Khalid Ibrahim.

(Ubah saiz teks)

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan menemui Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili esok bagi membincangkan percanggahan modus operandi di antara kerajaan negeri dan Pusat berhubung pelaksanaan Seksyen 114 Akta Industri Perkhidmatan Air (WSIA) 2006. 

Abdul Khalid berkata, percanggahan itu antara lain melibatkan tempoh masa pengambilanalih oleh kerajaan negeri pengurusan empat syarikat konsesi air - Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), Puncak Niaga Sdn Bhd (PNSB), Konsortium Abbas Sdn Bhd (Abbas) dan Syarikat Pengeluar Air Selangor Holdings Bhd (Splash).

"Kami (kerajaan negeri dan Pusat) mempunyai modus operandi berbeza berhubung pelaksanaan Seksyen 114 di mana kerajaan Pusat melihat kepada pengambilalihan pengurusan aset daripada empat syarikat konsesi terlibat dalam tempoh masa antara enam bulan ke beberapa tahun," kata Abdul Khalid di sini, Rabu.

Kerajaan negeri pula berpendapat pengurusan aset dan pengambilalihan operasi perlu dibereskan keseluruhannya dalam tempoh tiga bulan selepas tandatangan MOU, katanya.   

Pada 26 Februari lepas, Abdul Khalid dan Ongkili menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) itu yang melibatkan soal penstrukturan semula industri air di Selangor. 

Melalui MoU itu, kerajaan Selangor akan mengeluarkan kebenaran kepada pihak pusat untuk merancang pembinaan Loji Rawatan Air Langat 2 dan Sistem Agihannya (LRAL2) berkuat kuasa 26 Feb lepas dan memastikan semua kebenaran berkaitan pembangunan projek LRAL2 diluluskan dalam tempoh 30 hari dari tarikh MoU ditandatangani. 

Sebagai tambahan, kerajaan Persekutuan bersedia menyuntik dana untuk membantu kerajaan negeri mengambil alih syarikat-syarikat konsesi air dan seterusnya membenarkannya menguruskan perkhidmatan bekalan air di Selangor melalui sebuah syarikat milik kerajaan negeri.  

Mengenai catuan air di Selangor, Abdul Khalid berkata langkah itu akan diteruskan sehingga awal April berikutan Jabatan Meteorologi menjangkakan hujan akan turun pada waktu itu. 

"Kita tidak akan ubah keputusan kita dalam catuan air sehingga hujan turun dan peratus takungan air di empangan melebihi 65 ke 70 peratus," katanya.

iklan

Video

Jumaat, 15 Disember 2017 2:27 PM

Biarlah Ia Berlalu" - Adi Putra

Jumaat, 15 Disember 2017 11:51 AM

Aksi 'Rempit' Fasha Sandha Jadi Perhatian

Jumaat, 15 Disember 2017 9:00 AM

#akuStar: Pesawat - Luluh

Khamis, 14 Disember 2017 1:00 PM

Peminat Lega Tiada Suara 'Kepit' Sajat

Rabu, 13 Disember 2017 9:00 AM

Jadi Pilihan Pekin Ibrahim, Siapa Donny Alamsyah?

Selasa, 12 Disember 2017 5:41 PM

Jom Lepak Tempat 'Best' Tapi Percuma

Selasa, 12 Disember 2017 8:30 AM

Isteri Pertama Kena Kuat, Tak Boleh Lemah - Elizad

Kolumnis

iklan

Iklan