Ketepi Fahaman Politik Demi Islam - Muhyiddin - Berita Semasa | mStar

Ketepi Fahaman Politik Demi Islam - Muhyiddin

Diterbitkan: Jumaat, 21 Mac 2014 4:28 PM

Timbalan Perdana Menteri yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN), Tan Sri Muhyiddin Yassin (dua, kiri) bersalaman bersama para jemaah semasa hadir menunaikan solat Jumaat sebelum menghadiri Jamuan Rakyat di Masjid Jabatan Penjara Kajang, Jumaat. Turut kelihatan Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri, Datuk Mohamad Khalid Shariff (kiri).- fotoBERNAMA

(Ubah saiz teks)

KAJANG: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyeru umat Islam di negara ini bersatu padu mempertahankan kesucian Islam tanpa mengira fahaman politik.

Menurut beliau, perpecahan yang disebabkan perbezaan politik hanya akan merugikan umat Islam keseluruhannya.

"Kita sedar dalam sistem demokrasi rakyat mempunyi hak untuk menyuarakan pandangan, kita tak ada sekatan.

"Kalau adapun pandangan politik yang berlainan, ia tidak harus mencetuskan perbalahan dan perpecahan," katanya ketika berucap pada majlis jamuan makan tengahari selepas menunaikan solat Jumaat di Masjid Penjara Kajang di sini, Jumaat.

Menurut beliau, amalan perkongsian kuasa yang diamalkan kepimpinan  terdahulu meletakkan Malaysia sebagai negara contoh terutamanya dalam soal menguruskan perbezaan agama, kaum dan pandangan politik.

"Negara luar memberi pengiktirafan kepada kita. Malah Malaysia juga menjadi ikutan dalam soal pengurusan ekonomi Islam seperti perbankan Islam, tabung haji dan lain-lain," katanya.

Selain itu tegas beliau, umat Islam juga harus mengelak daripada terpedaya dengan desakan pihak tertentu untuk mempertikaikan kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.

"Kita mesti bersatu untuk pertahankan kedudukan Islam. Tapi asasnya ialah penyatuan antara umat Islam perlu dikekalkan walaupun berbeza pandangan politik," katanya.
Tags / Kata Kunci: Tan Sri Muhyiddin Yassin , prk kajang
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan