Australia Ketuai Pencarian MH370 Di Selatan - Berita Semasa | mStar

Australia Ketuai Pencarian MH370 Di Selatan

Diterbitkan: Isnin, 17 Mac 2014 12:50 PM

Tony Abbott

Tony Abbott. Foto AFP

(Ubah saiz teks)

SYDNEY: Australia akan mengambil tanggungjawab untuk "bahagian selatan" dalam pencarian pesawat Malaysia Airlines MH370, dengan 25 negara kini terlibat dalam operasi besar-besaran bagi mengesan pesawat itu, kata Perdana Menteri, Tony Abbott pada Isnin.

Kerajaan Malaysia mendedahkan siasatan menunjukkan pesawat itu sengaja dialihkan dan terbang selama beberapa jam selepas meninggalkan laluan penerbangan yang dijadualkan sama ada ke utara ke arah Asia Tengah, atau ke arah selatan Lautan Hindi.

Terdahulu Abbott pada Isnin memberitahu para pemberita bahawa beliau tidak mempunyai maklumat mengenai pesawat itu mungkin terbang menghampiri Australia, katanya yang mengulas permintaan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.

"Beliau meminta Australia untuk mengambil tanggungjawab untuk carian di vektor selatan di mana pihak berkuasa Malaysia kini fikir ia kemungkinan menjadi salah satu laluan untuk pesawat berkenaan," kata Abbott di Parlimen.

"Saya bersetuju untuk kami berbuat demikian. Saya menawarkan tambahan sumber pengawasan maritim kepada Perdana Menteri Malaysia, dan menerimanya dengan baik dan berterima kasih."

Abbott berkata, ketua-ketua pertahanan Australia dan Malaysia telah membincangkan mengenai bagaimana untuk melaksanakan perkiraan itu.

"Australia akan melakukan tugas masing-masing dalam perkara ini. Ia akan menunaikan tanggungjawab untuk memastikan bahawa tanggungjawab mencari dan menyelamat akan dilaksanakan," katanya.

"Dan kami akan menunaikan tanggungjawab demi keluarga kepada 239 orang dalam pesawat itu yang masih sedih di atas kehilangan mereka yang penuh misteri ini."

Ditanya mengenai sama ada agensi-agensi Australia sebelum ini mengesan pesawat itu berdekatan dengan Australia, memandangkan pantai barat bersempadan dengan Lautan Hindi, Abbott berkata: "Saya tidak mempunyai sebarang maklumat mengenai perkara itu.

"Tetapi semua agensii kita yang mungkin boleh membantu dalam hal ini dengan meneliti data mereka bagi melihat sekiranya terdapat apa-apa yang mereka boleh menambah kepada pemahaman misteri ini," katanya kepada pemberita.

Australia mempunyai dua pesawat pengawasan Orion yang membantu mencari pesawat itu, yang hilang dalam penerbangannya dari Kuala Lumpur ke Beijing. Abbott berkata salah satu daripadanya kini dipindahkan ke Lautan Hindi.

Enam warga Australia berada di dalam pesawat itu yang membawa 239 penumpang dan anak kapal yang hilang pada 8 Mac lalu.

Abbott berkata, kejadian itu boleh membawa kepada perubahan dalam bagaimana pesawat dikesan.

"Saya fikir bahawa akan terdapat banyak analisis berhubung perkara yang berlaku, dan antaranya adalah mengesan misteri kehilangan pesawat itu," katanya.

"Dan saya fikir akan ada banyak pengajaran , dan saya berani mengatakan beberapa orang-orang pelajaran akan melibatkan pengesanan pesawat. " - AFP

Tags / Kata Kunci: australia , MH370 , Lautan Hindi , Tony Abbott
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan