Kotak Hitam Mampu Beri Isyarat Selama Sebulan - Berita Semasa | mStar

Kotak Hitam Mampu Beri Isyarat Selama Sebulan

Diterbitkan: Selasa, 11 Mac 2014 3:57 PM

Kotak Hitam yang diambil daripada sebuah pesawat milik Rusia yang terhempas.

(Ubah saiz teks)

PARIS:Kotak hitam yang merekodkan keseluruhan data dalam penerbangan merupakan alat penting dalam penyiasatan kemalangan udara.

Setiap penerbangan komersial diwajibkan membawa dua kotak hitam iaitu Perakam Data Digital Penerbangan  yang mengandungi data tentang kelajuan, ketinggian dan arah pesawat manakala Perakam Suara Kokpit yang akan menyimpan perbualan kokpit, sebarang bunyi dan pengumuman.

Walaupun disebut sebagai kotak hitam namun ianya berwarna oren dengan jalur putih yang mudah dilihat dan setiap satunya dianggar seberat tujuh hingga 10 kilogram.

Diperkenalkan untuk penerbangan pada 1960-an, perakam penerbangan dibaluti kemas oleh besi yang tahan lasak mampu menahan daripada kerosakan walaupun direndam di dalam laut dalam.

Ia boleh bertahan pada kedalaman 6,000 meter di dalam laut (20,000 kaki) serta boleh terdedah kepada suhu yang tinggi - satu jam 1,100 darjah centigrade. Ia dilengkapi dengan petunjuk yang boleh mengeluarkan isyarat selama satu bulan.

Pada Januari 2004, kotak hitam milik syarikat penerbangan dari Mesir yang terhempas di luar pantai Sharm el-Sheikh ditemui selepas usaha mencari dilakukan selama seminggu di kedalaman 1,022 meter di bawah laut.

Dalam tragedi Air France melibatkan penerbangan AF447 pula, kotak hitam ditemui selepas 23 bulan tenggelam pada kedalaman 3,900 meter di Lautan Atlantik.

Ia juga telah membongkar rahsia pesawat itu terhempas pada 1 Jun 2009.

Tags / Kata Kunci: Kotak Hitam , MAS , MH370
   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan