Perkasa Selangor Gesa Tony Pua Dikenakan Tindakan Kenyataan Di FB - Berita Semasa | mStar

Perkasa Selangor Gesa Tony Pua Dikenakan Tindakan Kenyataan Di FB

Diterbitkan: Selasa, 18 Februari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Abu Bakar Yahya.
Abu Bakar Yahya.

SHAH ALAM: Perkasa Selangor menggesa siasatan dan tindakan dikenakan terhadap pengerusi DAP Selangor Tony Pua atas kenyataan yang didakwa berbaur sindiran di Facebook terhadap keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan melarang umat Islam menyambut Hari Kekasih baru-baru ini.

Yang Dipertuanya Abu Bakar Yahya berkata kenyataan Pua itu boleh mencetuskan kemarahan dan seolah-olah satu cubaan provokasi terhadap umat Islam di negara ini.

"Setelah membaca dalam Blog dan Facebook, tindakan ini jika benar seperti yang dimaksudkan oleh pihak yang terlibat, ia merupakan satu penghinaan kepada umat Islam.

"Kami tidak boleh berdiam diri kerana ini boleh menggugat keharmonian rakyat pelbagai kaum dan agama di negara ini terutamanya agama Islam," katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam di sini Selasa.

Melalui laman sosial Facebook miliknya baru-baru ini, Pua membuat kenyataan yang didakwa menyentuh larangan pihak berkuasa agama Islam di negara ini yang mengisytiharkan sambutan Hari Kekasih sebagai haram.

Abu Bakar berkata pihaknya juga kesal dengan kenyataan Pua yang seolah-olah mempersenda peranan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

"Kami berharap Pua tidak campur tangan dalam hal agama kami dan kami tidak pernah menghina malah menghormati agama lain. Negara kita sudah merdeka berpuluh tahun kenapa tiada masalah sebelum ini." soal beliau. - BERNAMA

   

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan