Kerajaan P.Pinang Diminta Tutup Pantai Batu Ferringhi Yang Tercemar - Hilmi - Berita Semasa | mStar

Kerajaan P.Pinang Diminta Tutup Pantai Batu Ferringhi Yang Tercemar - Hilmi

Diterbitkan: Ahad, 9 Februari 2014 12:00 AM

(Ubah saiz teks)

Dr Hilmi Yahaya.
Dr Hilmi Yahaya.

GEORGE TOWN: Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya mencadangkan supaya Kerajaan Pulau Pinang menutup pantai Batu Ferringhi yang dicemari air laut berwarna kehitaman.

"Ini perlu dilakukan kerana pelepasan air ke laut itu disyaki mengandung bakteria E. coli.

"Ia bukan masa untuk hanya menyalahkan sesiapa kerana ini akan menjejaskan imej Pulau Pinang sebagai destinasi pelancongan," katanya.

Bagaimanapun, Dr Hilmi berkata, tiada peningkatan dalam kes cirit-birit dilaporkan di Pulau Pinang berikut pelepasan air tercemar ke laut itu.

"Namun, kita perlu lebih berhati-hati kerana pencemaran akan menjejaskan kehidupan marin dan makanan laut yang dimakan oleh orang ramai," katanya selepas merasmikan program di Masjid Kampung Rawa di sini Sabtu.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Kesihatan, Masyarakat Penyayang dan Alam Sekitar Pulau Pinang, Phee Boon Poh berkata, keputusan itu akan bergantung kepada hasil ujian ke atas sampel yang diambil daripada pelepasan air mengalir ke laut awal minggu ini.

Beliau berkata, kerajaan negeri sedang menunggu penemuan didakwanya telah dibebaskan pada Jumaat lalu oleh Jabatan Kimia di Jabatan negeri Alam Sekitar (JAS).

Pada majlis yang lain, Ketua Menteri, Lim Guan Eng berkata, kerajaan negeri mempunyai bukti bahawa air kehitaman yang mengalir dari sungai itu dilepaskan daripada syarikat pembentungan Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK).

"Kita tidak mahu menyalahkan mana-mana pihak semata-mata. Memandangkan IWK di bawah bidang kuasa Kerajaan Persekutuan, kami berharap Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Seri G. Palanivel akan mengarahkan IWK untuk membersihkan keadaan yang telah tercemar dan juga membayar pampasan bagi kerugian yang berlaku," katanya.

Pengurus Kanan Komunikasi IWK, Shahrul Nizam Sulaiman meminta semua pihak berhenti menuding jari kepada IWK dan sebaliknya bekerjasama untuk menyelesaikan isu tersebut.

"Air yang kehitaman itu bukan dari sistem pembetungan kami. Kami akan membantu dalam semua cara untuk membantu dan membersihkan kawasan tercemar," katanya.

iklan

Kolumnis

iklan

Iklan